Växjö.

"Vi är självklart öppna för den här granskningen"

2:26 min

Fyra friskolor i Växjö har överklagat bidragsbesluten för 2016 till kommunen. Utbildningschefen Camilla Holmqvist välkomnar granskningen och säger att kommunen kommer att ta lärdom av tidigare domar. 

Vi har försökt att se över våra bidragsbelopp noga. Men lagen är komplicerad och svår att tolka. Självklart är det vår avsikt att det ska vara rättsäkert och riktigt, säger hon.

Vidare menar Camilla Holmqvist att den nya utbildningsförvaltningen förra året la ner ett stort arbete för att bidragen till de kommunala och fristående grundskolorna ska fördelas, transparent, rätt och riktigt.

I augusti förra året beslutade utbildningsnämnden att retroaktivt betala ut 20 miljoner kronor till friskolorna för felaktigt utbetalda bidragsbelopp.

Den gången var det momsschablonen mellan år 2010 och 2014 som var fel, vilket förvaltningsrätten slog fast i en dom några månader tidigare. Nu anser friskolorna att det är administrationskostnaderna som har räknats fel i bidragsbesluten.

– Vi är självklart öppna för den här granskningen och får vägledning av de domar som varit, säger Camilla Holmqvist, chef för utbildningsförvaltningen i Växjö kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista