Ett barn tar på sig stora glasögon.
Foto: Monica H/Flickr/Creative Commons CC-BY-SA
Sverige

Glasögonbidrag för alla barn

Alla föräldrar som har barn med behov av glasögon kommer att få bidrag av landstingen från den 1 mars. 

Reformen, som kostar 120 miljoner kronor, har klubbats igenom i riksdagen.

Tidigare har föräldrar till barn under åtta år och barn med grava synfel fått bidrag för glasögon eller kontaktlinser. Med lagändringen kommer reglerna att omfatta alla barn upp till 19 år.

– Det här kan vara en stor utgift i en familj som kanske inte har så god ekonomi. En utgift av den här storleksordningen kostar på, och man kanske har fler barn, säger Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

För en del barn, vars föräldrar inte har råd med glasögon, kan problem med synen få stora konsekvenser.

– Det är en jämlikhetsfråga för barnen att de kan följa med i undervisningen i skolan. Att det inte ska hänga på att de kan se vad som står på tavlan, säger Åsa Regnér.

Förslaget som regeringen lagt fram tillsammans med Vänsterpartiet antogs av riksdagen på onsdagen. Hur stora bidragen ska vara kommer regeringen att meddela i särskilda föreskrifter.

Lagen inkluderar även barn i familjer som söker asyl, ensamkommande flyktingbarn och barn som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".