Baslow FC.
1 av 3
Baslow FC. Foto: Baslow FC.
Baslow FCs Joseph Pilkington.
2 av 3
Baslow FCs Joseph Pilkington. Foto: Baslow FC.
Klubbkärlek

Amatörklubben Baslow FC älskar Östers IF

4:19 min

Ända sedan 2012 har ett gäng engelsmän på den brittiska landsbygden varit förälskade i Östers IF. Det lokala fotbollslaget, i engelska tiondedivisionen, använder sig till och med av Östers klubbmärke.   

2012 går Öster som tåget i Svenska Superettan. Man inleder säsongen på ett strålande sätt och radar upp seger efter seger. Sammanlagt sträcker sig Östers segersvit som längst till elva raka matcher. 

Samtidigt, i landsbygdsorten Baslow några mil utanför Sheffield i England, sitter ett gäng kompisar och satsar pengar på att Öster ska vinna. Och ju mer Öster vinner, desto mer pengar vinner engelsmännen. 

– Vi var ett gäng grabbar på 10-15 personer som satsade pengar på att Öster skulle vinna. Och säsongen som Öster vann Superettan hade dom en segersvit som ledde till att vi vann en hel del pengar. Så därför vi ville hedra Öster, säger Joseph Pilkington i Baslow FC. 

"Öster har en speciell plats i våra hjärtan"

Där och då vann Östers IF sina största, och kanske första, supportrar i England. Eftersom grabbarna i Baslow tjänat mycket pengar på Östers framgångar i Superettan 2012, funderade de ut ett sätt att hedra föreningen i sina hjärtan.

Så de bestämde sig för att sätta Östers klubbmärken på sitt lokala fotbollslags tröjor. Baslow FC spelar i tiondedivisionen i det engelska ligasystemet och har ända sedan dess sprungit runt med Östers klubbmärke över bröstet.

Den enda skillnaden är att man bytt ut bokstäverna på emblemet.

– Sedan dess har vi följt Öster. Vi håller alltid ett öga på Öster som har en speciell plats i våra hjärtan. 

"Vi försöker att få Freddy Söderberg till Twitter"

Och det finns en spelare i Öster som är extra speciell för Baslow FC. 

– Freddy Söderberg. Haha. Vi följde honom en del. Vi försöker få honom att gå med i Twitter, men har inte lyckats hittills. Han gjorde en hel del mål förr i tiden vilket gjorde att vi vann pengar, skrattar Joseph Pilkington. 

Ja, Freddy Söderberg var en tongivande pjäs i Östers framgångar i Superettan 2012.

Med sina 16 mål blev han också en favorit för engelsmännen i Baslow. Dom har noterat att Söderbergs målproduktion stagnerat dom senaste åren, och skickar med lite råd från den engelska tiondedivisionen. 

– Jag har märkt att han inte hittat tillbaka till samma form. Många bra anfallare säger att man måste hitta kylan när man får en målchans. Tänk på coola saker när du ska skjuta, ta det lugnt. Då blir man inte så stressad när man ska skjuta. Om Freddy följer det så kanske han börjar göra mål igen, säger Joseph Pilkington. 

"Vill skulle åka över direkt om vi fick en inbjudan"

Nu vill Baslow FC komma över till Sverige och Växjö för att spela en träningsmatch mot Öster.

– Någon gång i framtiden skulle vi vilja spela en vänskapsmatch mot Öster. Antingen här i Baslow eller i Växjö. Det vore fantastiskt att få möta Freddy Söderberg. Men jag vet inte om jag skulle kunna med att spela mot honom, säger Joseph Pilkington och fortsätter: 

– Vi skulle åka över direkt om vi fick en inbjudan om en träningsmatch. Även om det skulle innebära att vi får stryk med 10-0, säger Joseph Pilkington.  

Det här är Baslow FC:

Baslow FC spelar i Hope Valley Amateur Leagues andradivision i England. Enligt ligans sekreterare, Keith Walker, motsvarar det tiondedivisionen i det engelska ligasystemet. 

Baslow blev uppflyttade förra säsongen och har inlett denna säsongen starkt. Med 11 matcher spelade, i en stapplande tabell, placerar sig Baslow på en fjärdeplats. Laget har gjort 40 mål och är därmed ligans målfarligaste lag. 

Lagets tränare Phil Morton: 

– Vi spelar fotboll på lördagar och går ut och tar några pints efter. Vi spelar holländsk totalfotboll. Vi kör inte på långbollar, utan försöker behålla bollen inom laget. Mycket dribblingar. Våran målkung heter Chris Drabble. Han är våran Freddy Söderberg, säger Phil Morton och fortsätter:

– Förra året vann vi både serien och cupen. I år går det rätt så bra också. Jag tror vi ligger tvåa eller trea [fyra, reds anm] efter halva säsongen. Vi vill gå upp till toppdivisionen i Hope Valley Amateur League. Och sedan kanske vinna den serien någon gång i framtiden, säger Phil Morton.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista