Wienerbröd
1 av 2
Dagens recept: frasiga wienerbröd Foto: Calle Berglund
Wienerbröd
2 av 2
Dagens recept: frasiga wienerbröd
Recept

RECEPT: Härligt frasiga wienerbröd

Radiokocken Jessica Goodwin gästar P4-köket och bjuder på frasiga och fantastisk goda Wienerbröd med mandelmassa, vaniljkräm och flagad mandel.

Här hittar du fler recept!

Härligt frasiga wienerbröd med mandelmassa, vaniljkräm och flagad mandel


Ingredienser (fyra portioner)

  • 1 kg rumsvarmt smör
  • 1 kg mjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 4 dl vatten
  • 60 g jäst
  • 60g rumsvarmt smör
  • 0,5 dl vit sirap

 

Mandelfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 200 g rumsvarmt smör
  • Blanda smör och mandelmassa till en slät massa. Häll upp i spritspåse
  • 2 dl riktigt god vaniljkräm
  • 1 dl sylt
  • Flagad mandel


Börja med att forma smöret till en kvadrat ca: 20x20 cm och låt det stå i kylen en timme.

Väg upp mjöl i en bunke, ägg och vatten i en annan och ställ i frysen tills det blir riktigt kallt ungefär en timme.

När ingredienserna har blivit riktigt kalla så lös upp jästen i vatten äggblandningen. Tillsätt mjölet, salt, sirap och 60 g smör.

Blanda allt till en deg, om du kör i köksmaskin så kör inte för länge, det ska bara blandas till en ganska hård deg.

Kavla ut degen till en kvadratisk platta, dubbelt så stor som smörkvadraten.

Lägg smörkvadraten ett kvarts varv på degen så att du får de fyra hörnen utan smör, dessa viker du sedan in mot mitten så att det blir som ett kuvert. Det är viktigt att trycka fast degen ordentligt i smöret.

Kavla sedan ut degen till ca 1,5 cm tjock, försök att få en rektangulär form på degen.

Vik sedan in en tredjedel av degen mot mitten och sedan även den andra degen mot mitten så att det blir ett treslag. Kavla ut degen igen och upprepa vikningen två gånger till. Om degen är svår att kavla så kan den vila i kylen 10-15 minuter mellan vikningarna.

När du gjort totalt tre treslag så får degen vila ett par minuter innan den kavlas ut till en rektangulär platta ca: en halv cm tjock. Skär ut fyrkanter 8-10 cm i storlek. Spritsa en klick av mandelfyllningen i mitten och vik sedan in flikarna mot fyllningen i mitten och tryck till.

Låt wienerbröden jäsa till dubbel storlek, ca: 1 timme. Spritsa sedan en klick vaniljkräm samt en klick valfri sylt i mitten och toppa med lite mandelspån. Grädda i 180 grader tills wienerbröden får en gyllenbrun färg 12-15 min.

Låt dem svalna och glasera dem sedan med siktat florsocker blandat med lite vatten, och med smält choklad.


Jessica Goodwin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista