Flyktingmottagande. Foto: Drago Prvulovic/TT och Olof Björnsson/TT. Montage: SR
Kronobergs län har hittills klarat flyktingmottagandet, enligt Jan Ekdahl, chef för Migrationsverket. Men hur det blir framöver är osäkert. Foto: Drago Prvulovic/TT och Olof Björnsson/TT. Montage: Sveriges Radio
Kronoberg

Länet har klarat krisen, men framtiden är osäker

3:00 min

Migrationsverket har presenterat sin prognos över hur många människor som kommer att söka asyl i Sverige under 2016. Tre olika scenarior pekar på siffror mellan 70 000 och 140 000 asylsökande. Hur Kronobergs län kommer att påverkas av den fortsatta flyktingkrisen är också osäkert.

– Vi vet egentligen inte var det här landar, för det har att göra med saker och ting som händer ute i Europa just nu, Jan Ekdahl, chef för Migrationsverket i Kronobergs län.

De avtal om flyktingmottagande och gränskontroller som EU just nu håller på att teckna med Turkiet är en faktor som påverkar prognosen. Men även EU-ländernas egen politik och hur effektiva åtgärderna för att stänga gränserna kommer att bli.

– Effekterna på Sverige är svårbedömda för att det har mycket att göra med de övriga länderna i EU, säger Jan Ekdahl.

När det gäller flyktingmottagandet i länet förklarar han att Migrationsverket hittills klarat sig bra med stor hjälp från kommunerna. Men hur det blir framöver är fortfarande osäkert.

– Hittills har vi klarat av evakueringsplatserna med hjälp av kommunerna. Just nu letar vi andra lösningar och försöker tömma dem. Men vi vet inte om vi behöver återaktivera dem under hösten.

Innan alla asylsökande fått besked om uppehållstillstånd är den stora utmaningen boendeplatser. Sedan ska etableringen i kommunerna ta vid.
– Det korta perspektivet för oss på Migrationsverket handlar om att hitta sängplatser, i ett längre perspektiv kommer det att få effekter på kommunerna, säger Jan Ekdahl.

P4 Kronoberg
p4kronoberg@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista