Kungsmadskolan i Växjö
1 av 2
En 19-årig elev får kontaktförbud med Kungsmadskolan i Växjö. Foto: Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Anders Elingfors, verksamhetschef på utbildningsförvaltningen Växjö kommun. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Elingfors, verksamhetschef på utbildningsförvaltningen Växjö kommun. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio
Växjö

Skolchef om portningen: "Det handlar om skyddet och säkerheten på skolan"

1:04 min

UPPDATERAD. För första gången i Växjös skolhistoria har en elev fått kontaktförbud med sin skola. Det handlar om den 19-åring som i januari satt häktad för olaga hot och nu även stängts av från Kungsmadskolan i ett och ett halvt år.

Om fyra månader skulle eleven ha avslutat sin gymnasieutbildning på Kungsmadskolan, men nu kommer han inte att finnas med i gänget som springer ut i vår.

Utbildningsnämnden i Växjö kommun har nämligen stängt av den 19-åriga eleven efter ett bråk mellan flera elever på Kungsmadskolan, där han ska ha varit drivande.

På sociala medier ska 19-åringen ha framfört flera hot mot skolelever på sociala medier. Bland annat ska han ha hotat att skaffa ett vapen och skjuta en annan elev på gymnasieskolan.

Personalen på Kungsmadskolan tillkallade polis för att lugna ner stämningen på skolan på fredagseftermiddagen den 15 januari. Men senare samma kväll greps 19-åringen och anhölls. Och tre dagar senare häktades han vid Växjö Tingsrätt, misstänkt för olaga hot.

– Polisen bedömde att det fanns en risk för att han skulle skada en annan elev på skolan, sedan han hotat skaffa vapen, säger Anders Elingfors, verksamhetschef på utbildningsförvaltningen Växjö kommun.

Den 18 januari häktades 19-åringen vid Växjö tingsrätt och sedan satt han häktad i två veckor.

På tisdagen berättade Anders Elingsfors för P4 Kronoberg att skolledningen på Kungsmadskolan fick information om hot och kränkningar mellan i sociala medier via tips från personalen.

– Det är rätt lång och komplicerad historia. Hoten och kränkningarna var åt båda hållen mellan ett antal elever. Skolan gjorde bedömningen att hoten var allvarliga och tog kontakt med polis och sociala myndigheter. Sedan anhölls och häktade en av eleverna på skolan.

Efter två veckor i häkte släpptes 19-åringen förra måndagen. I samband med det stängdes han av från alla undervisning på Kungsmadskolan i 1,5 år. Åklagarmyndigheten utfärdade också ett kontaktförbud som innebär att han är förbjuden att vistas på skolområdet.

– Sätter han sin fot där tillkallas polis, säger verksamhetschef Anders Elingfors, som aldrig varit med om så här drastiska åtgärder tidigare.

Hoten har skett i sociala medier och inte alls på skolan. Ändå blir det kontaktförbud och avstängning. Vad säger du om det?

– Åsiktsskillnaderna börjar ofta i sociala medier och sedan tar man med sig det in i skolan, där man möts ansikte mot ansikte. Då kan det hända att det blir hotfullt eller våldsamt.

Hur kom ni fram till beslutet om avstängning?

– Det handlar om skyddet och säkerheten på skolan. För att garantera de andra elevernas trygghet och säkerhet valde vi en avstängning på 1,5 år, vilket är det längsta man kan stänga av på.

Åklagarmyndigheten har också utfärdat ett kontaktförbud med den elev, som utsattes för vapenhotet. Under det kommande halvåret får 19-åringen inte ta kontakt med honom. Gör han det, riskerar han ett fängelsestraff på ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista