Tabletter.
Läkemedlet Lyrica (ej på bilden) oroar missbruksenheten i Växjö kommun. Foto: TT Nyhetsbyrån
Växjö

Ökat missbruk av Lyrica

1:13 min

Ungdomsbasen på Växjö kommun ser ett ökat problem med missbruk av det ångestdämpande läkemedlet Lyrica. Sedan några veckor tillbaka så ska alla drogtester som görs på ungdombasen i kommunen även testas på Lyrica via labratorium.

Trenden är att läkemedlet Lyrica, som innehåller pregabalin missbrukas i Växjö, enligt missbruksenheten i Växjö kommun. Torbjörn Asp är enhetschef för missbruksenheten i Växjö kommun. Han beskriver ökningen som ett stort problem för missbrukarna.

– Som de själva beskriver så är det ett beroende som uppkommer av det här preparatet och en väldig svår abstinens, som de har svårt att bryta. De försöker trappa ner men mår ofta väldigt, väldigt dåligt i den fasen, säger Torbjörn Asp.

Lyrica är bland annat till för att dämpa ångest, men vid missbruk stängs känslorna av och man blir kallsinnig. Läkemedlet är inte narkotikaklassat, men på läkemedelsverket har man koll på utvecklingen för att man har fått liknande signaler från andra håll.

Per-Åke Sandevold är chef för tillsynen av narkotikaklassade preparat på Läkemedelsverket. Han förklarar att det finns förutsättningar för att narkotikaklassa Lyrica, men att problemet inte tillräckligt omfattande i Sverige. Det finns inte heller något annat land i Europa som har narkotikaklassat det.

– Det är tråkigt att höra att man felanvänder Lyrica. Det finns en varningstext där det står att man absolut inte ska använda det till personer som har missbruksproblem, och om man måste det så är det oerhört viktigt att följa patienten, säger Per-Åke Sandevold.

Substanserna i Lyrica syns inte på rutintester, därför har missbruksenheten i Växjö kommun bestämt alla att tester som skickas från ungdomsbasen på analys även ska testas för Lyrica.  

– Man har dödsångest, svettningar, får panik och har svårt att sova så att man kan vara vaken flera nätter i rad, förklarar Torbjörn Asp.

Hur vet du att det är lyrica?

- Dels berättar de själva, dels har de haft recept utskrivet och dels har vi ju fått det bekräftat när vi har skickat på analys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista