Samuel Palmblad
Samuel Palmblad visar ett militärt skyddsrum i skogen utanför Växjö, byggt på 1980-talet. Foto: Foto: Tomas Lindberg
Kronoberg

"Det är en av få saker från Kalla kriget som används fortfarande"

3:19 min

Markaryd har bara ett. Men i länets andra centralorter är tillgången på skyddsrum i tider av krig eller "ofred" god. P4 Kronobergs reporter Tomas Lindberg träffade Samuel Palmblad för att leta upp ett av dem.

Under Kalla kriget beslutade svenska staten om fyra så kallade skyddsrumsorter i länet. Utifrån invånarantal, militära mål och infrastruktur utsågs Växjö, Alvesta, Ljungby och Älmhult.

I Ljungby kommun finns det 228 skyddsrum med plats för 18936 personer och i Växjö finns det 597 skyddsrum för 70 430 personer. Men Markaryd fick bara ett för 63 personer, vilket P4 Kronoberg berättat tidigare.

– Markaryd prioriterades inte helt enkelt, och man valde att avstå från att lägga massa pengar på att bygga skyddsrum där, säger Samuel Palmblad, förste antikvarie vid Smålands museum.

Han berättar att det i dag är Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB) som tagit över tillsynen av skyddsrummen.

Det kan bli dyrt för fastighetsägare som missat underhållet av sina skyddsrum.

– Sedan flera år tillbaka har staten övertagit kontrollen och det är ett omfattande kontrollprogram som pågår, säger Samuel Palmblad.

Kravet är att skyddsrummen ska kunna tas i bruk inom 48 timmar i händelse av krig eller "ofred", som det hette tidigare.

– Det här är en få saker från Kalla kriget som används fortfarande och ska fungera. Hotbilder kommer och går, och då är det viktigt att detta fungerar.

Sedan andra världskriget har det investerats omkring 80 miljarder kronor i utbyggnaden av skyddsrum i Sverige. Men sedan tog det stopp.

– Långt in på 1990-talet skedde en fortsatt uppbyggnad av vårt totalförsvar, men sedan slutade det, förklarar Samuel Palmblad.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista