Cam Abbott.
Cam Abbott. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Växjö Lakers

Så ska Cam Abbott få fart på Växjö Lakers juniorverksamhet

Cam Abbott: "Handlar om visa att man är redo"
4:26 min

Växjö Lakers har höga mål med sin juniorverksamhet – men spelare från de egna leden lyser fortfarande med sin frånvaro i SHL-laget. Cam Abbott är ny tränare för klubbens J20-lag och hoppas kunna ändra på det i framtiden.  

Växjö Lakers har anställt Cam Abbott som tränare för lagets J20-lag. Och han har ett tufft jobb framför sig.

För trots att Växjö har höga mål med sin juniorverksamhet så är ingen av spelarna i den nuvarande truppen skolade från de egna leden. 

Något som Cam Abbott hoppas kunna förändra i framtiden. 

– Det är en lång lista av saker som jag hoppas kunna göra för att ändra på den kulturen. Men det handlar inte så mycket om att Växjö inte väljer att ge spelare chansen – det handlar snarare att du som spelare måste vara redo att ta en annan spelares jobb. Du som spelare måste visa att du är redo, säger Abbott och fortsätter:

– Det är en sport för män. Det är ett jobb. Spelar man på den här nivån gör man det för att försörja sig. Och för att juniorer ska ta det sista steget till SHL så måste man som junior vara redo att spela på riktigt. Det ska inte handla om att fylla ut några minuter här och där, utan man ska spela för att göra skillnad.

– Men det är en lång process som jag tror bottnar sig i att lära unga spelare ledarskap redan på juniornivå. Och i utbyte få det engagemanget att bli bättre som krävs för att spela i SHL, säger Cam Abbott.

Ishockey måste vara roligt

Abbott själv har testat på många olika hockeykulturer. Från Nordamerika via Norge innan han avslutade karriären i Sverige. Det kan vara en fördel i hans nya roll som tränare.

– Jag tror att mina olika erfarenheter kan vara en fördel. Jag kan ta det bästa från olika världar. Det finns saker att förbättra här i Sverige på juniorsidan. Spelarna här är otroligt skickliga, vältränade och ser isen bra. Men jag hoppas att jag kan lägga till ytterligare en dimension till det, säger Cam Abbott.

– Jag är tacksam över att jag fått den här chansen och hoppas kunna betala tillbaka genom att visa ungdomarna här i Växjö hur roligt det är att vara hockeyspelare. Att livet på juniornivå kan vara den roligaste tiden i deras liv. För att satsa allt man har på ishockeyn så bottnar det ju i att man ska tycka att det är roligt, säger Cam Abbott.

Vill du bli huvudtränare på seniornivå i framtiden?

– Jag tror att alla har mål, men jag vill fokusera på de två år jag har framför mig. Eller egentligen på månaderna som jag har framför mig. På försäsongen. Och se var den här tränarkarriären tar mig. Men man ska aldrig säga aldrig, säger Cam Abbott.

Har du några förebilder som tränare?

– Jadå. Jag har haft enastående bra tränare under min aktiva spelarkarriär. Jag försöker smälta ihop allt jag lärt mig av dem genom åren.

Vem är den bästa tränaren i världen tycker du?

– Just nu är det utan tvekan Mike Babcock i Toronto, säger Cam Abbott.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".