Böcker
Kronobergs allmänna bibliotek med filialer har i genomsnitt minst öppet i landet. Foto: Hasse Holmberg /TT
Kronoberg

Länets bibliotek har minst öppet i hela landet

Kronobergs län ligger i genomsnitt sämst till i landet när det gäller de allmänna bibliotekens sammanlagda öppettider. Sju biblioteksfilialer i Älmhult drar ner genomsnittet.

De sju filialerna i Älmhults kommun har öppet 4 timmar varannan vecka.

– Det är en ovanlig situation här i Älmhult. Normalt finns det inga bibliotek kvar i landet som så lite öppethållande, utlåningsstationer som man brukar kalla det, säger Anette Ekström, bibliotekschef i Älmhults kommun.

Men hon menar att det finns en politisk vilja att ha de här biblioteken kvar i kommunen. Fastän de inte är särskilt välbesökta, enligt Anette Ekström.

– Eftersom det inte heller så många människor på de här orterna, så det är väl en naturlig förklaring.

Det är filialerna i Diö, Eneryda, Hallaryd, Härdsbäck, Liatorp, Pjätteryd och Virestad som har ovanligt lite öppet, och gör att det genomsnittliga kronobergska biblioteket inklusive alla filialer bara har öppet 17 timmar i veckan. Sämst i landet enligt ny statistik från Kungliga biblioteket.

Men för Älmhults del finns det tankar på framtida lösningar:

– Det har talats om någon form av mobil bibliotekslösning och om något som vi kallar bibliotek via posten, som skulle kunna bli något unikt för Älmhults kommun, säger Anette Ekström.

Nu finns också ett förslag om utökat öppethållande på prov för filialbiblioteken i Eneryda, Häradsbäck och Hallaryd.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".