Elever i korridoren på Katedralskolan i Växjö.
Moderaterna i Växjö vill införa elevlegitimation på kommunens gymnasieskolor. Men elevkåren på Katedralskolan tycker inte att det behövs. Foto: Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Växjö

Kommunen vill ha ID-krav i gymnasieskolorna

3:19 min

En skola öppen för alla elever, som kan visa ID i dörren. För att öka tryggheten på Växjö kommuns gymnasieskolor vill kommunen ha en rad trygghetsstärkande åtgärder. En av dem gäller ID-krav. Men elevkåren på Katedralskolan i Växjö är skeptisk till förslaget.

– Under en längre tid har vi sett att saker och ting sker i skolan. Det skapar otrygghet. Små saker bli lätt stora om man inte har koll på det, till exempel kränkande behandling och mobbning, säger Anna Tenje (M), ordförande i Utbildningsnämnden.

– Men framför allt handlar det om att obehöriga vuxna och andra elever har tillträde till skolorna på ett sätt som jag inte gillar, fortsätter hon.

Växjö kommun har redan beslutat om att införa personallegitimation för lärare och vuxna på skolorna, på samma sätt som inom omsorgen.

– Men nu anser vi att vi bör gå ett steg längre och införa även elevlegitimation på våra kommunala gymnasieskolor, säger Anna Tenje.

ID-kravet för skolpersonalen kommer att börja införas under höstterminen. Men nu kan alltså även blir aktuellt med krav på legitimation för gymnasieeleverna.

– Om en person kommer till skolan utan elevlegitimation, då kan den avhysas. Jag tycker inte att personer som inte tillhör skolan eller har skolan som arbetsplats ska vistas där, säger Anna Tenje.

Men är problemet verkligen så stort att åtgärderna behövs?

– Kanske inte, nödvändighetsvis. Men här pratar vi både om den faktiska tryggheten och den upplevda otryggheten. Om otryggheten upplevs so större nu än den har varit innan, måste vi ta den på lika stort allvar som den faktiska tryggheten.

Rebecca Markensten och Noah Hedman från Katedralskolans elevkår tycker inte gymnasieskolan behöver mer säkerhetsåtgärder. De tycker inte heller risken för våld är större i skolan, än i övriga samhället. Även om den såklart finns där.

- Även om folk kan ta sig in på skolan enkelt, så är det så övervakat och mycket folk i rörelse att det finns många andra platser i samhället, där det är större risk att hoten äger rum, säger Rebecca Markensten, kårordförande.

– Jag tror inte att ID-kontroller behövs. Då hade det sett ut som att det är större risk för våld än vad det faktiskt är, avslutar hon.Anna Tenjes förslag till åtgärder

  • Att personal- och elevlegitimation ska införas och antalet ingångar till skolorna minskar för att förhindra intrång av obehöriga.
  • Att en säkerhetsöversyn och en säkerhetsbedömning ska genomföras av samtliga skolor och särskilt för de med allmänna verksamheter, såsom ex bibliotek, i samma lokaler.
  • Att samtlig skolpersonal ska ha genomgått kompetensutveckling kring kränkande behandling och likabehandlingsplanen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista