Oliver Rosengren (M). Foto: Privat
Oliver Rosengren (M) vill att Växjö kommuns princip om att inte ge personer som nekats uppehållstillstånd försörjningsstöd, ska tillämpas i andra kommuner. Foto: Privat.
Växjö

"Olyckligt att andra kommuner inte gör samma tolkning"

Inget försörjningsstöd till människor som nekats asyl i Sverige. Den principen är redan verklighet i Växjö kommun och på förslag från Moderaternas partiledning. Nu vill Moderaterna i Växjö att samma regler ska gälla i andra kommuner.

– Det som Moderaterna föreslår centralt, gör vi redan i Växjö. Och jag tycker det är olyckligt att man inte gör samma tolkning i andra kommuner, säger Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö.

I kommunen tillämpas redan principen och förslaget som Moderaterna gick ut och föreslog centralt igår, nämligen att kommuner bör få rätt att neka försörjningsstöd till människor som fått avslag på sin asylansökan.

– Vi har ju tiotusentals människor idag som olovligen uppehåller sig i landet. Och kommuner är enligt domstolsbeslut tvungna att betala ut försörjningsstöd till dem, det tycker vi är orimligt, förklarar Johan Forssell (M), partiets migrationspolitiske talesperson.

Målet med partiledningens förslag är att fler människor som nekats asyl ska lämna landet.

– Det är anmärkningsvärt att det bevisligen finns kommuner som inte tillämpar den här modellen, kommenterar Oliver Rosengren.

Han understryker att Växjö kommun inte ger försörjningsstöd till människor som inte har rätt att vistas i kommuner. Det handlar då om EU-migranter som stannat längre än de tillåtna tre månaderna, och om människor som nekats asyl och ska lämna landet.

Växjö kommuns hemsida ger ett annat svar. Där står:

Du som bor eller vistas i Växjö kommun har rätt till ekonomiskt bistånd om du inte kan försörja dig.

Men riktigt så enkel är alltså inte verkligheten i Växjö eller i Sverige. Det finns samtidigt liknande rättsfall, som prövats i olika förvaltningsrätter i landet och där beskeden är helt olika:

Förvaltningsrätten i Umeå har i flera domar gett en kvinna som lever gömd rätt till försörjningsstöd, medan domstolen i Göteborg har sagt nej i liknande fall.

– Alla har rätt att söka, säger Oliver Rosengren.

Men sedan kommer ni att säga nej, är det så?

– Det är så jag menar, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista