Segrarna av Vi i Femman 2016: Kronoberg skola
1 av 9
Joel Estadella, Julia Bergön och alla glada klasskompisar är bäst i länet i Vi i Femman 2016! Foto: Calle Berglund
Glädje över finalsegern.
2 av 9
Julia Bergöns turnalle var snabb fram och grattade med klasskompisarna. Foto: Calle Berglund
Algot Olsson och Tyra Ek med klasskompisar
3 av 9
Algot Olsson och Tyra Ek var nöjda med sin insats i Vi i Femman. Näst bäst i Kronoberg är fantastiskt bra. Foto: Calle Berglund
Studion för Vi i Femman
4 av 9
Det blev en extremt spännande superfinal. Foto: Calle Berglund
Finalbild
5 av 9
Båda lagen var ruskigt snabba på snabbfrågorna och säkra på Ja/nej-frågorna i finalen. Det hela slutade med de rekordjämna och höga poängen 32-31. Foto: Calle Berglund
Timsfors lag
6 av 9
Algot och Tyra var bättre än någonsin och ledde finalen inför sista frågemomentet: Stegen. Foto: Calle Berglund
Finallagen i Vi i Femman 2016.
7 av 9
Julia, Joel, Algot och Tyra hälsar och laddar inför Kronobergsfinalen av Vi i Femman. Foto: Calle Berglund
Finallagen av Vi i Femman 2016.
8 av 9
Lagen hälsar på varandra inför Kronobergsfinalen. Foto: Calle Berglund
Fredrik B Ekdahl och Hanna Höckert
9 av 9
Fredrik B Ekdahl och Hanna Höckert var också taggade för lokalfinal! Foto: Calle Berglund
VI I FEMMAN 2016

Kronoberg skola 5 vann superfinalen

Vinnarna av Vi i Femman 2016: Joel & Julia
3:42 min

Kronobergs skola 5 vann lokalfinalen av Vi i Femman 2016 i en galet jämn och spännande match mot Timsfors skola 5. De rekordhöga poängssiffrorna blev 32-31. På torsdag är det dags för TV-kval till den stora riksfinalen.

Det går knappast att få en mer dramatisk och spännande Kronobergsfinal än den som lagen, klasserna och alla andra fick uppleva i studio 1 och i radion på tisdagskvällen. För vilken superfinal det blev.

Under hela finalen skiljde det aldrig mer än ett fåtal poäng mellan de tävlande klasserna och lagen var bättre och snabbare än någonsin.

– Ibland var det så spännande att man bara ville gå iväg därifrån, sa Algot Olsson efteråt.

I de annars så kluriga Ja/nej-frågorna tog båda lagen rekordhöga poäng och matchen fortsatte att vara jämn. Algot Olsson och Tyra Ek från Timsfors skola 5 svarade hela nio rätt, och Julia Bergön och Joel Estadella svarade åtta rätt.

När klasserna lämnade in sina svar på Dagens Grej, som var Buddhism, så knappade Kronobergs skola in på Timsfors lilla ledning. När Joel och Julia sedan svarade rätt på både EU:s valutaunion EMU och vad valutan heter, så gick de om.

Men sedan tog Timsfors tillbaka ledningen genom att svara helt rätt på de sista snabbfrågorna. När det så var dags för Stegen var ställningen 29-28 tills Timsfors skola 5.

– Det är rekordhöga poäng, det är helt galet och så jämt det bara kan bli, utbrast programledaren Fredrik B Ekdahl.

I finalstegen söktes namnet på en grönsak. Inget av lagen tog chansen att svara på vare sig 10,8 eller 6-poängsnivån, och det blev en riktig nagelbitare.

I slutet på 4-poängsnivån tryckte Joel Estadella från Kronobergs skola och lämnade in sitt och Julia Bergöns svar. På nästa nivå svarade också Tyra Ek och Algot Olsson från Timsfors skola. När domare Hanna Höckert redovisade kvällens sista rätta svar, var det helt tyst i publiken.

Rätt svar var Potatis och Kronobergs skola 5 gick om och vann den lokala finalen av Vi i Femman 2016 med en enda poäng!

– Det känns jättebra. Men det var väldigt spännande och jobbigt i slutet när Timsfors tog ledningen igen i slutet, säger Joel Estadella.


Tyra Ek och Algot Olsson var mycket nöjda med sin final och kommer att minnas sina matcher i Vi i Femman länge.

– Jag kommer minnas de två gånger vi vann och såklart slutet på finalen. Kronoberg bjöd på tufft motstånd och var duktiga, säger Algot.

– Det känns ändå bra eftersom vi kom så långt. Att det varit så himla spännande i alla matcher har varit roligast med att tävla i Vi i Femman, säger Tyra.

På torsdag klockan 17 har länets bästa femteklassare från Kronoberg skola chansen att kvalificera sig till den SVT-sända Sverigefinalen. I TV-kvalet möter de landets övriga lokala mästare i en gemensam sändning.

– Jag tror våra chanser är ganska stora, säger Joel Estadella.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".