Linnéuniversitetet. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
Linnéuniversitetet

Bo Frank (M): "Det är ett fullkomligt unikt hot"

Linnéstudenterna: "Tragiskt steg bakåt"
1:07 min

Linnéstudenterna hotar med att inte ge Växjö kommun sitt stöd i kampen om att bli årets studentstad 2018-2019. Anledningen är förslaget att sälja 569 studentlägenheter på campus. Bo Frank (M) är kritisk till kårens utspel och lovar att lägenheterna ska förbli studentbostäder.

Daniel Svedbjörk är ordförande i studentkåren och känner att Växjö kommun inte stått fast vid sitt ord. 

– Om man som stad vill satsa på att bli en bättre studentstad så kan man inte ta två steg bakåt på det här viset: att sälja bostäder istället för att bygga. I valrörelsen lovades vi 600 nya studentbostäder och det är ju ett tragiskt steg bakåt att man istället väljer att sälja nästan lika många, säger Daniel Svedbjörk.

Vad förlorar Växjö kommun om dem förlorar ert stöd i frågan?

– Möjligheten till en positiv framtida utveckling, genom den här utmärkelsen. Vi tolkar förslaget som att man inte är intresserade av att samarbeta i bostadsfrågan. Då är man inte intresserade av att utvecklas fullt ut som studentstad.

– Kommunen kanske är intresserad av att utvecklas inom andra studentfrågor. Men vi vill se ett fullständigt engagemang, i alla frågor. Men framförallt i bostadsfrågan, eftersom läget är så pass kritiskt som det är i Växjö, säger Daniel Svedbjörk.

Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande är upprörd över studentkårens utspel och lovar att de lägenheter som föreslagits att säljas på campusområdet kommer att förbli studentbostäder.

– Det är fullkomligt unikt att en studentkårsordförande går ut och hotar en kommun. Årets studentstad är ett projekt från universitetet. Jag har hört företrädare därifrån som är nästintill i uppror över hur en studentkår kan hota med att avbryta ett kommunsamarbete, eftersom det bara slår tillbaka på universitetet och studenterna, säger han.

Men har inte kårordföranden Daniel Svedbjörk inte rätt att vara orolig för vinstintresset?

– Det är inte han som styr Växjö kommun, utan de valda politikerna. Självfallet kommer vi bara att vända oss till seriösa, långsiktiga fastighetsägare och vi kan garantera att lägenheterna kommer att vara kvar som studentbostäder, säger Bo Frank (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".