Marina och Annika
Marina och Annika är upprörda över arbetssituationen för hemtjänsten i Ingelstad och vill se en ny chef. Foto: Lars-Peter Hielle
Ingelstad

"Jag jobbar kvar enbart för de äldres skull"

3:05 min

På onsdagseftermiddagen kallade anställda i hemtjänsten i Ingelstad till ett möte, där de öppet protesterade mot sin arbetssituation. Någon strejk har de som vårdanställda inte rätt till, men hittills har 18 av dem hotat med uppsägning. De kräver också ett chefsbyte.

– Vi har en ohållbar arbetssituation med alldeles för mycket att göra och för lite folk. Det pallar vi inte i längden och det blir inte heller någon kontinuitet för vårdtagarna, säger Annika som jobbat i hemtjänsten i många år.

Hon berättar att personalen ofta är sjuka, vilket gör att för få anställda jobbar. De vikarier som kommer saknar ibland utbildning och rätt att ge viss medicin, vilket gör att ordinarie får köra fram tillbaka. Några längre matsraster hinns inte heller med.

– Våra stackars vårdtagare får inte de uppdrag vi ska göra för dem, det hinns inte med. Det är många de senaste veckorna som inte har fått någon städning eller socialt umgänge, eftersom det strukits och inte hunnits med, förklarar hon.

De i personalen som sätter scheman utifrån den personal som jobbar, måste ibland själva hoppa in för att dagarna ska gå ihop.

– Planerarna har också en tuff situation. Om det är tre personer som ska jobba för fyra måste de trycka in uppdrag, säger kollegan Marina.

18 av de anställda i Ingelstads hemstjänst har tidigare hotat med uppsägning i ett brev till omsorgschefen Ann-Christin Norlander. De vill se ett chefsbyte och en förändrad arbetssituation.

– Det har varit tufft länge och bara sparas in, så vi får inte tid till vårdtagarna. Personalen flyr för de orkar inte med att jobba, förklarar Annika.

Hon kan säga upp sig och gå i pension när hon vill, men har tänkt att jobba kvar några år till. Nu funderar hon på att ändra sig.

– Jag jobbar kvar enbart för de äldres skull.


P4 Kronoberg har pratat med ansvarig chef för hemtjänsten i Ingelstad. Men hon har avböjt att kommentera situationen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista