Utländska bilister skippar betalningen - utan risk.
Utländska bilister skippar betalningen - utan risk. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Kronoberg

Utländska turister smiter från parkeringsböter

1:07 min

En utländsk bilist som får parkeringsböter i Sverige kan utan risk låta bli att betala. Svenska myndigheter kan nämligen inte skicka påminnelser eller på andra sätt kräva in pengarna.

–Bara en av tio utländska bilister betalar, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen. Genomsnittet för svenska bilister är åtta av tio.

Men utlänningar som parkerar fel i Kronobergs län är mer betalningsvilliga är utlänningarna i allmänhet: var tredje betalar.

Det visar en kartläggning som Transportstyrelsen gjort på uppdrag av P4 Kronoberg. Men det är bara fyra av länets åtta kommuner som finns med i kartläggningen: Växjö, Älmhult, Alvesta och Ljungby.

– Uppvidinge, Lessebo, Tingsryd och Markaryd har ingen kommunal parkeringsövervakning och finns därmed inte mer i Transportstyrelsens statistik, säger Mikael Andersson.

Att de utländska bilisterna som parkerar fel i Småland är mer villiga att betala, kan bero på att de helt enkelt inte vet om vilka regler som gäller i Sverige.

Det gör däremot bilisterna i gränstrakterna. I Bohuslän river till exempel norrmännen glatt sina parkeringsböter, väl medvetna om att det aldrig kommer att dyka upp någon påminnelseavi hemma i Norge.

–Vi har ingen möjlighet att kräva de utländska bilisterna på pengarna, beroende på att det som kallas för p-böter inte är böter i lagens mening, utan en administrativ avgift. Den ska visserligen betalas, den också, men Sverige har ingen möjlighet att begära hjälp av andra länders myndigheter med att kräva in pengarna.

En nyordning och anpassning till det system som är vanligare i EU är på gång, men den kräver en lagändring som kommer att ta flera år innan den blir verklighet.

Fram tills dess är det praktiskt taget fritt fram.

Vet de utländska bilisterna om det?

– En hel del bilister är väl medvetna om detta, ja.

Fakta: betalade P-böter för utländska fordon i länet

Andel utländska fordon som betalade sina P-böter 2014-2015.

Älmhult: 38,5%

Ljungby: 25%

Alvesta: 60% 

Växjö: 23,4%

Riksgenomsnittet är 9%.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista