Anneli Loberg
Anneli Loberg, chef för omsorgsförvaltningen i Växjö kommun. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio
Växjö

Omsorgschef lovar bättre arbetsmiljö

3:11 min

Omsorgschef Anneli Loberg lyssnade in hemtjänstpersonalens kritik och avgångskrav under onsdagens protestmöte Ingelstad. Nu bemöter hon protesterna mot arbetssituationen och lovar bättring.

Under onsdagseftermiddagens möte med hemtjänstpersonalen i Ingelstad intog Anneli Loberg, omsorgschef i Växjö en lyssnade roll, för att ta in personalens protester och kritiken mot arbetssituationen.

Enhetschefen var också på plats, men vill inte kommentera protesterna.

Enligt uppgift till P4 Kronoberg lämnade många ur personalen mötet innan det var slut.

– Min avsikt i går var framför allt att lyssna av personalgruppen och samla ihop fakta. På sittande möte kan jag inte fatta beslut eller presentera några åtgärder, säger Anneli Loberg.

Hon poängterar att man nu ska jobba för att få in resurser, så att den tuffa arbetsmiljön inte ska påverka vårdtagarna.

– De får sin hjälp idag och vi kommer att kvalitetssäkra så att de får det också framöver. Jag jobbar också kraftfullt nu för att personalen ska få en bra arbetsmiljö, säger Anneli Loberg.

Men hur situationen ska förbättras, eller vilka åtgärder som ska beslutas kan hon ännu inte säga, förutom att extra personal ska kallas in utifrån för att möta vårdtagarnas behov.

– Vi har situationer när det kommer nya vårdtagare, som snabbt gör att man behöver ny personal och då blir en det en ansträngd situation.

Så det är antalet vårdtagare som orsakat den här situationen?

– Ja, men också en dialog och en kommunikation som vi måste jobba vidare med.

Hur mår chefen som kritiseras av gruppen?

– Att sitta som chef och få personlig kritik är tufft. Jag kommer att stötta chefen, men också jobba för att arbetsplatsen och gruppen ska gå framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista