Suzanne Frank, moderaterna och Anna Fransson, socialdemokraterna. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Suzanne Frank (M) och Anna Fransson (S) är till sist överens om att Region Kronoberg inte ska ingå i någon storregion. Foto: Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Kronoberg

Region Kronoberg enat om nej till storregion

1:17 min

Nu kommer beskedet – och Region Kronoberg har bestämt sig. Man vill inte bilda storregion med någon. Och för första gången på länge är alla partier faktiskt överens.

– I dagsläget så har inte vi politiskt underlag för att arbeta för en regionförstoring, säger Anna Fransson (S), regionråd.

Hennes politiska motståndare Suzanne Frank (M), regionråd, håller med:

– Vi vill fördjupa samarbetet med andra län, men vi vill inte bilda en storregion.

Beslutet togs vid ett extrainsatt styrelsemöte i Region Kronoberg för knappt en vecka sedan. Och det skiljer sig rätt ordentligt från hur man resonerar i Region Jönköping:

Jönköping vill helst bilda storregion med Kalmar och Östergötland, men sträcker också ut handen till Kronobergs län.

Det är den så kallade Indelningskommittén, under ledning av Barbro Holmberg, tidigare landshövding i Gävleborgs län, som har fått ett drygt halvår på sig att samla in synpunkter från hela landet på ett nytt försök att dela in Sverige i storregioner.

Hur Sverige ska delas in geografiskt har utretts många gånger. Indelningskommittén är den tredje utredningen på bara tio år.

Tanken är att den nya uppdelningen av landet ska vara verklighet redan 1 januari 2019. Och redan om några veckor ska Inledningskommittén komma med ett första förslag på en ny karta.

Suzanne Frank är skeptisk:

– Jag måste säga att jag är mycket osäker på om det kommer att bli någonting, den här gången också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista