Glada elever jublar.
1 av 10
Kronoberg skola 5 tar som andra klass i länets radiohistoria en finalplats i Vi i Femman! Foto: Calle Berglund/Sveriges Radio
Vi i Femman-tävling
2 av 10
"Det allra svåraste var att vänta på resultatet", säger Joel Estadella. Alla klasskompisarna håller säkert med. Foto: Calle Berglund
Klass
3 av 10
Klassen och publiken jublade över poängen och kände kanske att något var på gång innan resultatet kom. Foto: Calle Berglund
Vi i femman-tävling
4 av 10
"Jag tror inte jag tänkte på någonting när de sa Kronoberg skola", säger Julia Bergön. Foto: Calle Berglund
Joel Estadella
5 av 10
Joel Estadella segervrålar ut sin glädje efter TV-kvalet. Foto: Calle Berglund
Glada barn
6 av 10
Taket och ljudmätarna i studio 1 lyfte när finalplatsen var klar. Foto: Calle Berglund
glädje
7 av 10
Kronoberg skola 5 firar finalplatsen. Foto: Calle Berglund
Joel och julia
8 av 10
Joel och julia fick bland mycket annat kämpa med kluriga nordenfrågor på tid under TV-kvalet. Foto: Calle Berglund
grupp och poängtavla
9 av 10
65 poäng tog Kronoberg skola till TV-finalen. Programledare Fredrik B Ekdahl och domare Hanna Höckert delade finalglädjen. Foto: Calle Berglund
Joel Estadella och Julia Bergön
10 av 10
Joel Estadella och Julia Bergön från Kronoberg skola 5 är i den stora TV-finalen av Vi i Femman 2016. Foto: Calle Berglund
Vi i Femman 2016

Kronoberg skola 5 till Vi i Femmans TV-final!

2:01 min

Julia Bergön och Joel Estadella från Kronoberg skola 5 har tillsammans med sina klasskompisar tagit sig vidare till TV-finalen av Vi i Femman 2016!

I den nationella kvaltävlingen tävlade Joel och Julia mot 24 andra vinnarlag från landet. Men redan innan sändningen fick de samla poäng och svara på frågor i ett webbspel baserat på Vi i Femman-spelet.

Tiden de fick där avgjorde sedan hur de till en början placerade sig mot de andra lagen och klasserna.

Med lugn, snabbhet och säkerhet klarade laget från Kronobergs skola webbfrågespelet galant på den grymma tiden 4 minuter, 10 sekunder och 36 hundradelar.

Kvaltävlingen i radio började med snabbfrågor, A-B-frågor om runskrift och en svår uppgift om de nordiska länderna, där Joel och Julia tog hela 28 poäng till klasskompisarna från Kronoberg skola 5.

I halvtid meddelade sedan riksprogramledaren Kim Ohlsson att laget låg på sjätte plats av alla 25 lag i landet, från kvaltävlingens kontrolltorn.

– När vi fick veta vad vi låg mot de andra trodde vi inte att vi skulle gå vidare, berättar Julia efteråt.

Men klassen svarade med att pricka in rätt svar på Dagens Grej, som var Ryssland, och med att bjuda på ett ryskt ord i direktsändning. Sedan fortsatte Joel och Julia med att ta sex nya poäng i Stegen och svara helt rätt på Matteuppgiften.

Hoppet levde, men när Kim Ohlsson sedan återigen rapporterade att Kronoberg skola trillat ner till sjunde plats, sjönk stämningen i studio 1.

Trots det kändes det att något var på gång när klassen och publiken jublade över lagets grymma tid och snabba poäng i webbuppgiften, som presenterades i slutet av tävlingen.

Förra året var klass 5 på Högstorpskolan i Växjö en enda poäng från att nå riksfinalen.

Men i år gick det hela vägen för Kronobergs skola, som slutade på 65 poäng och blev det andra Kronobergslaget i Vi i Femmans historia att gå vidare till TV-finalen!!!

– Det var väldigt, väldigt pirrigt, men känns jätteroligt, säger Joel Estadella efter finalplatsen.

– Jag tror inte jag tänkte på någonting när de sa Kronoberg skola, säger Julia Bergön.

Vad var svårast i kvaltävlingen?

– Det allra svåraste var att vänta på resultatet, säger Joel och Julia håller med.

Programledaren Fredrik B Ekdahl och domaren Hanna Höckert delade också den underbara glädjen över Kronoberg skolas finalplats.

– Det känns som om jag också är med och vinner, sammanfattade Hanna Höckert.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista