Fish and chips
Dagens recept: Fish ´n chips! Foto: Calle Berglund
P4 Kronobergs recept

Recept: Fish ´n chips

Hur många rätter äter du från tidningspapper? Det är dags nu. Veckans rätt är fish and chips.

Här hittar du alla recept.


Ingredienser:

Ca 600 gr vit fast fisk (torsk, kolja, sej eller gös)

Ca 800 gr fast potatis eller 4 stora bakpotatis

Panering:

2 dl vetemjöl

1 dl mörk öl, helst stout

4 dl rapsolja

1 msk maizenamjöl

1 tsk bakpulver

1 st citron

En kvist dill

Salt & vitpeppar

Lite äppelcidervinäger 

  1. Börja med att skala & skär potatisen i stavar, ca 7*7 mm tjocka
  2. Lägg potatisstavarna i kallt vatten, så att de täcks
  3. Vänd runt ett par gånger och byt vatten en gång
  4. Värm oljan till ca 170 grader
  5. Häll av vattnet och torka potatisstavarna på och med hushållspapper
  6. Dela upp stavarna i 4 högar och fritera en hög av stavarna i taget
  7. Fritera till stavarna börjar byta färg (de ska inte vara färdiga), ta sen upp dem och låt dem rinna av på lite hushållspapper

Panering av fisken

  1. Ta undan ca 2 msk vetemjöl för att vända fisken i
  2. Blanda resten av mjölet med maizenan och bakpulvret i en djup skål
  3. Riv skalet av en citron och dela den i två delar
  4. Pressa saften ur den ena halvan i en skål, häll i ölen, finskuren dill och det rivna citronskalet – blanda ingredienserna
  5. Häll försiktigt ner ”ölblandningen” i mjölet och smaka av med salt & peppar
  6. Låt smeten stå och svälla i ca 20 minuter
  7. Skär fisken i bitar/stora stavar
  8. Vänd fiskbitarna i vetemjölet
  9. Doppa dem sen i frityrsmeten
  10. Efter det friterar du fisken i oljan (170 grader) i ca 5-7 minuter, tills ytan är gyllenbrun
  11. Lägg upp den friterade fisken på ett papper

Slutfritering av potatisen

  1. Höj tempen på oljan till 200 grader
  2. Lägg ner den förfriterade potatisen i omgångar och fritera i ca 2-4 minuter tills de blir krispiga
  3. Ta upp dem och låt det rinna av och salta


Servera på klassiskt vis i en strut av tidningspapper

  1. Lägg din friterade potatis och fisk på en tidning, skvätt på lite äppelcidervinäger
  2. Rulla ihop till en strut, klicka i lite majonnäs och toppa med en klyfta citron 

Smaklig måltid!

Sune Markmann, 12 februari 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".