Linnea Johansson, Morgan Johansson, Riika Välilä, Mikael Johansson och Thea Johansson.
Linnea Johansson, Morgan Johansson, Riika Välilä, Mikael Johansson och Thea Johansson är med i bygget av Troja Ljungbys nya damlag. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
Ljungby

Troja startar damlag nästa säsong

Riika Välilä: "Framtiden ser bra ut"
4:26 min

Troja Ljungby drar igång en ny satsning och startar ett damlag till nästa säsong. En av lagets spelare blir den finska landslagsspelaren Riika Välilä, som är invald i ishockeyns Hall of Fame.

Det nya damlaget ska anmälas till damettan södra, med målet att etablera sig där. Stefan "8" Nilsson och Mikael Johansson kommer att vara tränare.

– Jag tycker att det är jättespännande att ha med damidrott att göra och det här ska bli riktigt kul. Här i Ljungby har vi en bra återväxt och vi ska försöka få in så många tjejer som möjligt härifrån, men även utifrån Småland, säger Mikael Johansson.

En av de 25 spelarna i laget blir den finska landslagsspelaren Riika Välilä. Hon har kallats världens bästa hockeyspelare på damsidan, och är som enda europeiska kvinna invald i ishockeyn Hall of Fame.

– Jag ska fortsätta att spela högsta nivån i Troja, i ligan och i finska landslaget, och hoppas att vi hittar en lösning, säger hon.

Linnea Johansson och Thea Johansson spelar i dag med killarna i U14. De är vana vid tuffa tag i länslaget och i division 1, och tycker det ska bli jätteroligt att spela i ett nytt damlag.

– Vi har rätt många samlingar med Smålandslaget och är vana vid den typen av hockey, säger Linnea Johansson.

Med dragplåster som Riika Välilä, tror Morgan Johansson att damverksamheten kommer att växa. Han är en av många inblandade i den nya satsningen, och tror att framgången ligger i att erbjuda tjejer en långsiktigt möjlighet att fortsätta spela hockey

– Vi har jobbat och funderat ett tag på det här. Jag är jätteglad och stolt över Troja som förening och styrelsen att man tar beslutet att satsa på ett damlag, säger Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".