l Närenbäck tar strid för lägre fjärrvärmepriser
Bertil Närenbäck tar strid för lägre fjärrvärmepriser. Foto:Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
Växjö

Han tar strid för billigare fjärrvärme

1:18 min

Fjärrvärmenämnden går en Växjöbo till mötes vad gäller hans protester mot prishöjningen på fjärrvärmen. Han har nu beviljats så kallad medling. Priset borde har sänkts i stället, tycker Bertil Närenbäck. 

– Jag har blivit överraskad av att priset bara ska höjas när bränslepriserna gått ner, och nu sätter jag ner foten, så här kan det inte fortsätta, säger Bertil Närenbäck.

Han anser att Veabs prishöjning på fjärrvärmen i Växjö med 0,5 procent 2016 är helt fel. Priset borde ha sänkts i stället, tycker han. 

– Priset på insatsvaror och bränsle har gått ner betydligt under de senaste åren och jag menar att kunderna inte ska betala mer än vad det kostar, säger Bertil Närenbäck.

Han är en av få villaägare som inte bara säger "ja och amen" till prishöjningar utan han har nu ansökt, och även beviljats, medling hos fjärrvärmenämnden.

I mitten av mars åker han till Stockholm för att tala för sin sak.

– Här får jag möta min motpart, Växjö Energi, och då har de möjlighet att berätta varför de måste höja priset och jag har möjlighet att tala om vad jag tycker.  

Den statliga fjärrvärmenämnden ligger under Energimyndigheten och är ingen domstol som till exempel kan tvinga ett energibolag att sänka priserna. Men att ha kommit så långt som att ha fått ett beslut om medling är ändå bra, tycker Bertil Närenbäck.

– Då får saken uppmärksamhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista