Filson Ali
Filson Ali har startat filmprojektet Play & Rewind om Araby. Foto: Calle Berglund
Växjö

Filson filmar Arabylivet inifrån

"Utanförskap har alltid funnits, men inte så starkt som i dag"
3:02 min

Filmskaparen Filson Ali bor i New York, men vill göra film om städer och stadsdelar som sällan syns på filmduken. I vår jobbar hon med nytt projekt om Araby i Växjö, där hon har sina rötter.

Filson Ali upplever att det finns en hopplöshet bland unga människor på Araby i Växjö, där hon själv är uppväxt.

Nu har hon startat långfilmsprojektet Play & Rewind för att visa bostadsområdets positiva sidor och lyfta fram människors egna berättelser från Araby.

– Det är mycket utanförskap och de ungdomar som jag träffar lever i den värld av fördomar och identitetskris som filmen pratar om. Play står för det pågående livet och Rewind för en återblick på det som varit, säger Filson Ali.

Inspiration har hon hämtat från sin egen uppväxt, och anteckningar som hennes systerson lämnade efter sig. I böckerna fanns många tankar om fördomar och identitet, och om hur det är att växa upp i en socialt utsatt stadsdel, där bilden av den av den ofta formas av de som inte bor där. 

– Utanförskap har alltid funnits, men inte så starkt som i dag. Nu känns som om de inte har en plattform att synliggöras och berätta om sin vardag. Istället beskrivs de på ett negativt sätt som de inte är, vilket ökar frustrationen, säger Filson Ali.

Inspelningarna börjar till våren och resultatet av projektet ska bli en långfilm för visning i skolor och föreningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".