Växjö

IVO-kritik efter 24-årig kvinnas död

Den psykiatriska kliniken på Sigfridsområdet i Växjö får kritik från IVO, inspektionen för vård och omsorg. Kliniken har enligt IVO inte tillräckligt bra följt upp hur en ung kvinnas medicinering påverkades av hennes viktuppgång på 50 kilo. 

Det gäller en 24-årig kvinna som innan hon avled gick upp närmare 50 kilo. Kliniken har enligt IVO brustit i uppföljningen av hennes vård samtidigt som hon gick upp i vikt.

Kvinnan hade ordinerats antipsykotiska läkemedel och avled av medicinförgiftning - något som fetman kan ha bidragit till, menar inspektionen.

De anser att kliniken bland annat skulle följt upp kvinnans blodprover och är också kritisk till att man inte med säkerhet kunde redovisa vilka doser av läkemedel som kvinnan var ordinerad strax före sin död:

Vid IVO:s granskning av inkomna journalhandlingar och
läkemedelslistor framgår det inte med säkerhet historiken avseende vilka doser patienten var ordinerad av respektive läkemedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista