Eleverna Mert Tekin, Jetlir Osaj, Filippa Skog och Jennifer Sofianidou.
1 av 3
Eleverna Mert Tekin, Jetlir Osaj, Filippa Skog och Jennifer Sofianidou berättar att tjänsten är populär på skolan. Foto: Lars-Peter Hielle
Mats Wahlsten, rektor
2 av 3
Mats Wahlsten berättar att lärare på Norregårdskolan har haft problem med elever som filmar dem med Periscope. Foto: Lars-Peter Hielle
Vad skulle du vilja ha likes för? Var går gränsen? Ta någon på rumpan mot 50 likes? Tjänsten Periscope ställer till med problem på skolorna. FOTO: Lars-Peter Hielle.
3 av 3
Vad skulle du vilja ha likes för? Var går gränsen? Ta någon på rumpan mot 50 likes? Tjänsten Periscope ställer till med problem på skolorna. FOTO: Lars-Peter Hielle. Foto: Lars-Peter Hielle
Växjö

Videoapp skapar problem i länets skolor

1:04 min

En förstörd lektion mot 50 likes eller ett matkrig för 10 likes. Elever och lärare vittnar om problemen som livefilm-appen Periscope ställer till med på Norregårdskolan i Växjö. Nu ska utbildningsförvaltningen i Växjö kartlägga problemen runt de sociala medierna i kommunen.

Mats Wahlsten, rektor på Norregårdskolan, berättar att även skolans ipads används för att göra livefilm i appen Periscope, och nu har skolan skickat ut brev till föräldrarna och förklarat problemen.

– Vi upptäckte detta för några veckor sedan. Då det visade sig att elever hade filmat andra elever och även lärare på skolan och lagt ut det på nätet, säger Mats Wahlsten.

Norregårdskolan i Växjö är bara en av många skolor som börjat få problem med livefilm- appen.

I appen kan man i en direktsänd videoström filma och sen få ”likes” på det som visas. Och som i många andra sociala medier så missbrukas tjänsten ibland för att kränka andra.

På Norregårdsskolan skulle någon ha startat ett matkrig för att få 10 likes från sina följare, något som aldrig blev av enligt rektorn.

Men eleverna vittnar om att liknande händelse ledde till att en gympalektion förstördes mot 50 likes.

 – De sa: "vi förstör idrottslektionen om 50 tittar", och så gjorde de det, säger Jetlir Osaj och kompisen Mert Tekin vittnar om hur de som filmade, skrek och kastade saker under lektionen.

Vad tänker ni om det då?

 - Idiotiskt, säger Mert Tekin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista