Växjö kommunfullmäktige samlade.
Växjö kommunfullmäktige beslutade på tisdagskvällen att återremittera beslutet om försäljning av 2069 lägenheter till nästa fullmäktige 15 mars. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
Växjö

"Vi kommer att ge svar på de frågorna"

2:33 min

På tisdagskvällen skulle kommunfullmäktige i Växjö rösta om en försäljning av en femtedel av lägenheterna i Växjöbostäders bestånd. Men istället beslutade mötet att återremittera beslutet till nästa fullmäktige 15 mars. 

Efter fem timmars debatt kom fullmäktige fram till votering strax före lockan 19.30 på tisdagskvällen. Det fanns då fyra förslag. Ett att sälja de drygt 2000 lägenheterna enligt majoritetens förslag, ett att avslå försäljningen, ett återremissförslag från Sverigedemokraterna och ett återremissförslag från socialdemokraterna.

Voteringen som följde gav resultatet 31 för avgörande och 25 för återremiss. Eftersom det räcker med en tredjedel av rösterna för att få återremiss, blev det så. I den efterföljande omröstningen om återremissen skulle ske enligt Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna, så vann Socialdemokraternas.

Beslutet om försäljningen skjuts därför till nästa fullmäktige den 15 mars.

Förslaget kommer från Växjöbostäder och handlar om att en femtedel det kommunala bostadsbolagets lägenheter ska säljas till privata fastighetsbolag.

Den planerade försäljningen har väckt en oro om framtida hyreshöjningar bland flera hyresgäster och kritik från Hyresgästföreningen.

På kommunstyrelsemötet i början av februari reserverade sig i Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna mot förslaget till fullmäktige.

Men ett slutgiltigt beslut där, dröjer alltså till nästa möte.

På onsdagsmorgonen besökte Per Schöldberg (C) och Eva-Britt Svensson (V) P4 Kronobergs för att diskutera gårdagens uppskjutna beslut

Även om de har olika uppfattningar om förslaget, tycker båda att det är viktigt att frågan får ta den tid den behöver. Att blev en återremiss var inte heller en överraskning.

Vad är det som ska utredas ännu mer?

– Vi ställde ett antal viktiga frågor som vi inte fick svar på under fullmäktige, trots fem timmars debatt. Därför har nu majoriteten fått i uppdrag att ge svar både till fullmäktige, hyresgäster och kommuninvånare, säger Eva-Britt Svensson.

– Vi kommer att ge svar på de frågorna. Men samtidigt är det en förhandling mellan en köpare och säljare där det inte går att låsa sig och två parter ska komma överens. Beslutsordningen är så att fullmäktige godkänner att köra igång och sedan får VKAB och Växjöbostäder i uppdrag att genomföra det på bästa sätt, säger Per Schöldberg (C).

– Samtidigt så har informationen till hyresgästerna presenterat kraven att studentlägenheterna ska vara kvar och att man satt en viss tid när man inte ska ombilda. Då måste visa hur man ska leva upp till dem, replikerar Eva-Britt Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista