Åklagare framför polisavspärrning
Sven-Erik Alhem tror inte domen mot Henrik Evertsson överklagas. Foto: TT
Misshandel

Experten: Svår dom att överklaga

4:00 min

Åklagaren i misshandelsfallet med sportchefen Henrik Evertsson är osäker på om han ska överklaga. Och det förstår rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Sven-Erik Alhem är före detta överåklagare i Malmö och har jobbat inom rättsväsendet i 40 år. Nu kommenterar han rättsfall åt medier.

Han tycker att den friande domen från Växjö tingsrätt är välskriven och välmotiverad. Det är tydligt varför Henrik Evertsson har friats.

– Jag blev faktiskt imponerad när jag läste domen. Det var ingen lätt sak att avgöra men jag tycker att jag förstod precis hur rätten resonerade.

Åklagare Marcus Sjöstrand har sagt till P4 Kronoberg att han är osäker på om han ska överklaga. Han säger också att domen är välskriven.

– Jag skulle inte ha överklagat den, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem. Det är viktigt att det har skett en prövning i domstol men man ska inte gå vidare om det kan uppfattas som om att det finns prestigeskäl. Det ska vara för att man tror att det kan bli en ändring.

Och Sven-Erik Alhem ser få skäl till att domen skulle ändras. I så fall måste det komma fram nya omständigheter, exempelvis att det blir tydligare att Henrik Evertsson provocerat fram bråket på Storgatan i Växjö i samband med guldfirande 2015.

Nu anser tingsrätten att det verkar som om att Henrik Evertsson var förföljd och kände sig oroad över gänget med yngre killar som grälade med honom.

Att Henrik Evertsson möjligtvis slog några slag för mycket mot en av de yngre killarna gör inte att han ska dömas för misshandel, förklarar Sven-Erik Alhem.

– Om man tar till lite mer våld än vad som skulle krävas, så kan man ändå gå fri från straffansvar.

I domen från Växjö tingsrätt skrivs det om att våldet från den utsatte eller förföljde ska vara "uppenbart oförsvarligt" för att man ska fällas för misshandel. I domen står det att den så kallade nödvärnsrätten har ganska fria gränser.

Att Henrik Evertsson tagit av sig skjortan och spänt sina muskler skulle kunna ge intrycket att han vill fajtas. Men en sådan detalj har inte spelat någon roll för rätten?

– Det finns andra tolkningsmöjligheter. Han kan ha försökt förstärka sin potentiella kraft. Att vilja visa att man har muskler, att man är farligt för angriparna att ge sig på, säger Sven-Erik Alhem.

Ett liknande exempel. Om man är ute och det är berusade människor. Man känner att man rädd för en person, denne muckar gräl, puttar och är närgången. Skulle man kunna ge en sådan person en snytning, oskadliggöra den?

– Om man är på krogen och upplever något sådant så ska man ta kontakt med en ordningsvakt eller ringa polisen. Man ska dra sig undan, bättre fly än illa fäkta. Men om man hamnar där, så att man inte har någon annan rimlig utväg så finns det möjlighet att försvara sig, säger före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista