Anders Elingfors, vverksamhetschef utbildningsförvaltningen i Växjö kommun. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio
Anders Elingfors, vverksamhetschef utbildningsförvaltningen i Växjö kommun. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio
Växjö

Skolan i krisberedskap efter den misstänkta våldtäkten

3:30 min

Tisdagens misstänkta våldtäkt, som skedde under skoltid vid Bergundaskolan i Växjö är väldigt ovanlig för skolvärlden. I dag samlades elever och lärare för att prata och fånga upp reaktioner på det som hänt.


– Det är en allvarlig händelse som också är unik för oss. När det händer gäller det att vi samlar ihop vår krisberedskap och ger dem elever som behöver det stöd, säger Anders Elingfors, verksamhetschef på Växjö kommuns utbildningsförvaltning.

Vad vet ni på utbildningsförvaltningen om vad som har hänt?

– Vi vet väldigt lite om vad som har hänt. Polisen utreder det hela och kopplingen som är mellan de här personerna.

Han berättar att skolan fick information om att en 16-årig pojke ska ha våldtagit en jämnårig flicka sent på tisdagen. På onsdagsmorgonen polisanmäldes händelsen och skolans krisarbete satte igång.

Först säkerställdes informationen, sedan kontaktades föräldrar, elevhälsopersonal, polis och sociala myndigheter. Eleverna informerades inte om händelsen på onsdagen.

– I en sådan här situation är det viktigt att eleverna har föräldrar som vet vad som hänt, så att man kan prata om det hemma. Vi vill inte att eleverna ska budbärare av informationen hem, säger Anders Elingfors.

– Men med dagens sociala medier är det väldigt svårt eftersom allt går fort. När någonting finns publikt vet alla det, så det är svårt att vara tillräckligt snabb, fortsätter han.

På torsdagsmorgonen samlades lärarna för ett möte, och sedan hade de samtal om det som hänt med eleverna i sina klasser. Under dagen finns extra rastpersonal, och personal från skolhälsovården på plats på Bergundaskolan.

– Vi vill hålla ner ryktespridning och göra detta så bra som möjligt, förklarar Anders Elingfors.

Den våldtäktsmisstänkte 16-årige pojken är avstängd från skolan tills vidare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista