En sjuksköterska
Foto: Tore Meek/TT
Växjö/Ljungby

Fortsatt brist på sjuksköterskor

"Det saknas sjuksköterskor i både Ljungby och i Växjö"
1:12 min

Förra sommaren stängdes åtta vårdplatser på Ljungby lasarett för att det saknades sjuksköterskor. Men de öppnade aldrig igen efter semestrarna. Och sedan dess har sjuksköterskebristen i Region Kronoberg bara blivit värre.

– Det är inte bara på sommaren vi saknar personal i vården. Vi uppfattar att det är sommarkris året runt nu, säger Karin Jisborg Hultgren som är ordförande i Vårdförbundet.

Sommar året runt kanske låter skönt för vissa. Men när Karin Jisborg Hultgren använder uttrycket är det i stället beskrivning av en mardrömssituation.

– Det saknas anestesisjuksköterskor och intensivvårdssjuksköterskor, det saknas sjuksköterskor på vårdavdelningar i både Ljungby och i Växjö.

Det handlar både om pengar och om goda arbetsförhållanden, enligt Vårdförbundet. Medellönen för en sjuksköterska i Region Kronoberg är 28000 kronor och en specialistsjuksköterska tjänar runt 31000 kronor.

Men den som jobbar för ett bemanningsföretag kan få det dubbla - upp mot 60 000 kronor i månaden.

– Jag vet ju att det är många medarbetare som väljer att lämna sina anställningar för att till exempel ta anställning i ett bemanningsföretag.

Då kanske de kommer tillbaka till samma arbetsplats men med helt andra förhållanden, då?

– Eller hur, och det är det som är risken om man inte satsar på den befintliga personalen, på dom erfarna och kompetenta medarbetarna, säger Karin Jisborg Hultgren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".