Grottan i simhallen
Grottan med en strömkanal i simhallen får bättre ljus inför sportlovet. Foto: Lars-Peter Hielle
Växjö

Polisvolontärer tryggar simhallen på sportlovet

3:17 min

I slutet av januari utsattes två flickor för sexuella trakasserier på simhallen i Växjö. Till sportlovet nästa vecka sätts polisvolontärer och ordningsvakter in för att skapa trygghet och lugn på badet.

Efter händelsen där två 11-åriga flickor blev sexuellt trakasserade av killar på äventyrsbadet i Växjö, meddelade ledningen på simhallen att man skulle ansöka om kameraövervakning.

Men redan till sportlovet nästa vecka sätts nu polisvolontärer för att skapa trygghet på badet.

 – Vi kommer också har ordningsvakt på plats varje dag under sportlovet och vi har påbörjat arbetet med att sätta upp extra lyse i strömkanalen, där det brukar hända mycket saker. Sen har vi också fått klartecken från polisvolontärer som kommer hjälpa oss under eftermiddagarna på sportlovet, säger Åsa Änghede tillförordnad platschef på Medley i Växjö.

Hon upplever att de killgäng som nu besöker simhallen är mycket lugnare i sitt uppträdande, när den extra personal som satts in är mer synlig och tydlig.

– Det vi gör är att vi sätter in extra personal och minskar tiden på attraktionerna, för att frigöra mer tid för cirkulering och rondering. Det gör i sin tur att vi blir mer synliga och tydliga för kunderna, förklarar Åsa Änghede.

Kommunpolisen Scott Goodwin är ansvarig för insatsen i simhallen och Kia Johansson är en av polisvolontärerna som kommer att gå runt och vara behjälplig under sportlovet. Hon har jobbat som volontär i tre år och hjälpt till både under studenten och Karl-Oskardagarna.

– Man gör en samhällsinsats och är en hjälp för polisen som inte har alla resurser i världen. Kan vi skapa trygghet på samhällen är det bara positivt, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista