Åklagare Emma Berge och polisens pressinformatör Robert Loeffel.
Åklagare Emma Berge och polisens pressinformatör Robert Loeffel meddelade åtalaet under torsdagens presskonferens. Foto: Johan Nordström/ Sveriges Radio
Alvesta

Två män åtalas för grov våldtäkt mot barn

0:45 min

På torsdagen åtalades två män misstänkta för grov våldtäkt mot ett barn på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Alvesta. De tre inblandade bodde tillsammans på boendet och våldtäkten ska ha inträffat under en skogspromenad. De åtalade männens ålder uppges vara högre än vad som först angetts.

I början av januari häktades två män på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt mot en 12-årig pojke. Våldtäkten ska ha inträffat på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Alvesta, där de tre inblandade bodde.

Åklagare Emma Berge meddelade under en presskonferens på torsdagen, att männen nu åtalas för grov våldtäkt mot barn.

– Han är ganska ung och det skedde utomhus ute i skogen, så det fanns ingen som kunde hjälpa honom, säger åklagaren.

Männen greps efter att personal på boendet slagit larm om den misstänkta våldtäkten. Vid händelsen tog de båda männen med pojken på en promenad till skogen, där de sedan ska ha våldtagit honom. En av männen filmade också det som hände.

Den ena av männen förnekar inblandning, medan den andre har gjort vissa medgivanden, enligt åklagaren Emma Berge.

Vid polisens tekniska undersökning hittades sperma från båda männen i pojkens kalsonger.

– Jag tycker att vi har bra bevisning för det som skett, det hade nog varit svårt att hitta mer bevisning än den vi har, säger Emma Berge.

De åtalade männens ålder är oklar. De är registrerade som 15-åringar, men enligt en tandröntgen är en av dem troligen över 19 år. 

Långa fängelsestraff och utvisning är straffen åklagare Emma Berge kommer att yrka på för de två åtalade männen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista