Smoothie med granola
1 av 3
Dagens recept: Piggelinsmoothie med Granola Foto: Calle Berglund
Sötpotatisbrownie
2 av 3
Sötpotatisbrownie är gott till frukost, eller närsomhelst! Foto: Calle Berglund
Granola
3 av 3
Världens godaste granola enligt radiokocken Anja Schauerte Foto: Calle Berglund
P4 Kronobergs recept

RECEPT: Granola, smoothie och brownie

Dagens recept innehåller god och uppiggande frukostinspiration från radiokocken Anja Schauerte. Det blir banangranola med gojibär, piggelinsmoothie med ingefära och sötpotatisbrownie.

Här hittar du alla recept.


Banangranola med gojibär

Jag var frestad att döpa min granola till “förmodligen världens bästa granola” för jag älskar den. Det som gör denna granola så fantastisk är bananen och den härliga krispighet som slutresultatet ger.

Du har en mild smak från bananen, nötterna och kanel. Gojibären med sin vackra färg ger en söt och fin smak. Denna granola är glutenfri och sötman kommer enbart från bananen.

Ingredienser (1 sats):

  • 1 banan
  • 2 dl riven kokos
  • 2 dl valnötter
  • 1 dl andra valfria nötter
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 msk kokosolja
  • 1 dl hela linfrö
  • 2 dl valfria nötter
  • 1/2 tsk kanel
  • 1-2 dl torkade gojibär

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg banan, riven kokos, valnötter, valfria nötter, solrosfrön och kokosolja i en mixer med skärblad. Mixa samman några sekunder. Fördela massan (behåll gärna både lite större och mindre klumpar) på ett bakplåtspapper. 

Häll över linfrö, nötter och pudra över kanel. Blanda allt lätt med händerna
eller med en sked. Rosta i cirka 25 minuter eller tills granolan har fått lite färg och känns torr. Se till att röra om några gånger under rostningen. När granolan svalnat tillsätter du gojibär.

Om du bjuder på denna brownie är det ingen som kan gissa att huvudingrediensen är sötpotatis. Smakar som i stort sett en vanlig brownie med sin härliga mjuka konsistens, men denna är bara fylld med nyttigheter. Servera den gärna tillsammans med färska hallon och kokosgrädde. Eller bara njut av den som den är.


Piggelin smoothie med ingefära

Ingredienser (2 personer):

  • 2 avokador
  • 2 bananer
  • 2 äpplen
  • 1 dl kokosgrädde (från Tetrapak som har konsistensen gräddfil)
  • 1 msk riven färsk ingefära

Mixa alla ingredienser väl och servera med den härliga banangranolan.

Sötpotatisbrownie


Ingredienser (12 stycken):

  • 5 dl grovt riven rå sötpotatis
  • 2 ägg
  • 1 tsk naturligt vaniljpulver
  • 1 dl honung
  • 3 msk kokossocker (valfritt)
  • 1 dl olivolja eller smält kokosolja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl god kakao
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1 dl riven kokos (valfritt)

Sätt ugnen på 180 grader. Placera ett bakplåtspapper i en form (förslagsvis 20x30 cm). Riv sötpotatisen grovt och blanda i resterande ingredienser förutom kokosmjölet. Blanda allt mycket väl med en gaffel. Tillsätt sist kokosmjölet och rör om noga så att mjölet inte klumpar sig. Häll smeten i formen och baka 25-30 minuter.


Anja Schauerte

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".