Redovisningschef
Johanna Svensson, redovisningschef i Växjö kommun. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Växjö

Tjänst ska sätta stopp för bluffakturor

1:24 min

Vi har tidigare rapporterat om hur Växjö kommun 2013 lurades på sammanlagt 40 000 kronor för två bluffakturor. Sedan dess har man dock en tjänst som ska stoppa den typen av fakturor.

Lyckas en bluffaktura passera det första nålsögat där den attesteras så har Växjö kommun i likhet med flera andra kommuner infört en tjänst för att stoppa bluffakturan i nästa steg, berättar Johanna Svensson, redovisningschef:

– Det är ju en tjänst där vi, innan vi skickar fakturan för betalning, gör en kontroll om de är listade hos Svensk Handel som blufföretag. Blir det träff då så kan vi stoppa betalningen och bestrida fakturan.

Det här har fungerat bra, säger Johanna Svensson.

– Tanken är ju att en bluffaktura ska stoppas redan när man attesterar fakturan. Om den ändå går igenom så fångar vi upp den ändå. Vi har haft två träffar på två år, fakturor som har legat för betalning men varit listade som bluffbolag.

Det har genom åren förekommit många sorters bluffakturor till både myndigheter och företag.

Och när nu kända blufföretag finns listade och kan stoppas genom den här tjänsten så kan i stället helt nya sätt att lura till sig pengar dyka upp:

– Man kan ju aldrig vara riktigt lugn för den här verksamheten ligger det ju mycket kreativitet bakom. Man får nog hela tiden jobba på de här rutinerna, men vi har idag inga indikationer på att det inte skulle fungera, säger Johanna Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista