Julia Lundin
Julia Lundin pratar inte speciellt mycket om sjuksköterskebristen med sina studiekompisar. Foto: Carina Bergqvist
Kronoberg

Julia vill göra folks dag lite bättre

"Jag har inte tänkt jättemycket på varför det är brist"
2:49 min

Julia Lundin har jobbat som undersköterska och vidareutbildar sig nu till sjuksköterska vid Linnéuniversitetet. Hon tror att både arbetsvillkor och lönenivåer påverkar bristen på sjuksköterskor, men exakt vad den beror på har hon inget svar på. 

– Det är många som vill jobba som sjuksköterska, men det är inte tillräckligt många som utbildar sig, säger Julia Lundin.

Hon läser till sjuksköterska på Linnéuniversitetet, och tror att bristen på utbildade sjuksköterskor påverkas av tuffa arbetsvillkor med pass på nätter och helger. Men också den låga lönerna och en åldrande befolkning där fler behöver vård.

Julia själv valde yrket av ett inre driv.

–Jag vill göra folks dag lite bättre med de kunskaper jag skaffar mig, säger hon.

Hon vill gärna jobba på sjukhus och trivs i situationer där vården behövs snabbt och direkt. Så akuten eller jobb som barnmorska skulle passa bra.

– Jag tycker om akutsaker, helst med lite blod. Det är roligt, säger Julia Lundin.

Varken hon eller hennes studiekompisar pratar speciellt mycket om sjuksköterskebristen. De hoppas bara att problemen ska vara lösta när de är färdigutbildade.

Funderar du på att jobba för bemanningsföretag med högre lön?

–Nej, tänk vad tråkigt och inte vet var du ska vara varje dag, eller vara på samma ställe i en vecka och sen få byta. Du hinner aldrig komma in i arbetsgruppen eller i rutiner. Du funkar säkert för vissa, men inte för mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".