Snapchat är bara ett av många sociala verktyg för att skicka meddelanden idag. FOTO: Lars-Peter Hielle
Snapchat är bara ett av många sociala verktyg för att skicka meddelanden idag. Foto: Lars-Peter Hielle
Kronoberg

28 000 snapchats på tre månader – ingen fara enligt hjärnforskaren

1:12 min

Är du en person som ständigt är uppkopplad via olika sociala medier som snapchat till exempel. Du är inte ensam. Vi är uppkopplade som aldrig förr. Och det är ingen större fara om du lär dig sätta gränser och du blir bekräftad, säger hjärnforskaren Martin Ingvar.

P4 Kronoberg träffar Lithea Wallette som sitter ensam på fiket. Men hon känner sig inte ensam. Samtidigt har hon tio kompisar i telefonen som håller henne sällskap. 

Är det snapchat som gäller?

 – Ja nu är jag ganska ny på snapchat, men över 28 000 meddelanden, säger Lithea.

– Att skicka mycket meddelanden är inte i sig någon fara. Men det som kan skapa stress som inte är bra, är när du inte får svar, säger hjärnforskaren på Karolinska institutet, Martin Ingvar.

– Det vill säga att man hamnar i en situation när man hela tiden funderar i termer av hur man ska kunna upprätthålla sin bekräftelse. Och det leder till att man håller sig vaken på nätterna och plågar sina vänner med 28 snapchats till.

Hur stressande är det att inte bli sedd?

– Ja, det är ju en av de starkaste stressignalerna vi känner till, säger Martin Ingvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista