Stefan Axelsson
Narkossköterskan Stefan Axelsson jobbar hellre i Norge. Foto: Foto: Privat
Sjuksköterskrisen

Sköterskan Stefan valde Norge före Kronoberg

1:08 min

Narkossköterskan Stefan Axelsson sa upp sig från jobbet i Växjö och började arbeta i Oslo i stället. Nu tjänar han mer än 450 000 kronor om året. Ändå var det inte lönen som gjorde att han bytte Växjö för Oslo.

– Den viktiga anledningen är inte pengarna utan det är möjligheten att kunna styra sin tid. Har du ett fast schema hemma i Sverige är det i princip omöjligt att få ledigt utöver de fasta semesterperioderna, säger Stefan.

Det är åtta år sedan Stefan bestämde sig. Han sa upp sig från sin tjänst som anestesisjuksköterska på lasarettet i Växjö där han jobbat i flera år. Via ett bemanningsföretag kom han till Norge, där han jobbat till och från under tiden sedan dess.

För tillfället jobbar han på intensivvårdsavdelningen på Akers sjukhus i Oslo som är ett av de allra största sjukhusen.

– Det är lugnare arbetstempo och högre personaltäthet här, säger han och fortsätter:

– Det gör att man inte är lika stressad, även om jobbet i princip är detsamma.

Funderar du någonsin på att börja jobba i Region Kronoberg igen?

– Ja, emellanåt. Men än så länge fungerar det bra för mig att arbeta och leva på det här sättet. Det är väldigt intensiv, när jag är här och sedan kan jag vara ledig i flera veckor. Det passar mig bra.

Vad får du höra från dina före detta arbetskamrater och kompisar om situationen inom sjukvården i Växjö?

– Man säger att det är en väldigt ansträngd period, att det är många som har slutat eller funderar på att sluta. Det är pressat, helt enkelt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista