Sjuksköterska. Foto: Claudio Bresciani/TT
Friheten lockar sjuksköterskor till bemanningsföretag, enligt Malin Lindley-Nord. Foto: Claudio Bresciani/TT
Hyrsjuksköterskor

Bemanningsföretag: friheten lika viktig som lönen

2:13 min

När sjuksköterskor väljer bort Region Kronoberg för bemanningsföretag och jobb utomlands är det inte bara lönen som är avgörande. Möjligheten att själv styra sitt schema och kunna byta arbetsplats verkar också vara viktig.  

Malin Lindley-Nord är vd på bemanningsföretaget Dedicare som rekryterar och hyr ut sjuksköterskor och annan personal inom vård och omsorg. Hon menar att det skiljer några tusenlappar i lön mellan sjuksköterskor anställda i landsting eller region och på bemanningsföretag.

Legitimerade sjuksköterskor anställda på hennes företag får mellan 28000 och 35000 kronor i lön beroende på erfarenhet. Men lönen är inte avgörande för deras val, förklarar Malin Lindley-Nord.

– Det finns andra värden som lockar sjuksköterskor till oss. Att man har möjlighet välja olika arbetsplatser, att man inte styrs av scheman på samma sätt och har möjlighet att åka runt och pröva på nya jobb. Frihetsaspekten lockar många, säger hon.

Samtidigt konstaterar Malin Lindley-Nord att även bemanningsföretagen känner av bristen på sjuksköterskor.

– Även vi har utmaningar att få tag på tillräckligt med personal. Vi får annonsera som alla andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista