Sandra Sagebrant
Sandra Sagebrant är en av många som använder träningsappar. Foto: Lars-Peter Hielle
Kronoberg

Träningsapparna kan läcka din information

3:52 min

Sveriges Konsumenter varnar för säkerheten i träningsappar. De menar att apparna kan lagra känslig information om dig, som kan vara integritetskränkande.

Använder du någon träningsapp? Nu visar det sig att säkerheten i apparna är så bristfällig att det riskerar att läcka ut känslig information om de som använder dem. Detta enligt en undersökning från den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet.

Sandra Sagebrant är en av många som tränar med träningsappar. Men hon är inte speciellt orolig över sin integritet.

– Det är inget man tänker på, precis som alla andra appar man laddar ner så läser man väl på dåligt när det handlar om villkoren, säger hon.

Vad tänkte du när du fick höra om det här?

– Klart man tänker till. Jag tänkte väl först och främst på GPS:en. Är det så att man springer samma runda vecka efter vecka så vet ju folk var man håller hus.

Organisationen Sveriges Konsumenter tycker att man bör vara mer kritisk och medveten när man köper eller laddar ner gratis träningsappar. På tisdagen gick de ut och varnade för det de beskriver som dolda integritetsfällor.

– Problemet är att konsumenterna inte får reda vad man går med på i de långa snåriga avtalen om känsliga uppgifter. Det blir en integritetsfälla även om inte alla upplever det. Vi förstår nyttan med apparna, men det finns en dold fara som många inte känner till, säger Jan Bertoft generalsekreterare.

– Om man inte betalar något för den här tjänsten, är det en själv som är varan som ska säljas. Därför bör man vara mer kritisk, förklarar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista