Anna Fransson, S, landstingsråd.
Anna Fransson (S) tror aldrig att Region Kronoberg kommer att klara sig helt utan hyrpersonal. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Kronoberg

Bristen är akut: 67 sjuksköterskor slutade förra året

Aktuella siffror från Region Kronoberg visar att bristen på sjuksköterskor är akut. Vid årsskiftet fanns det 39 vakanser på lasaretten i Växjö och Ljungby

– Det är allvarligt och ett stort bekymmer, säger Anna Fransson (S), ordförande i regionstyrelsen.

För att täcka upp en del av de vakanta tjänsterna, tvingas regionen hyra in sjuksköterskor från bemanningsföretag, vilket kostar betydligt mer än att anställa egna.

– Det är allvarligt och ett stort bekymmer, för det kostar regionen mer att har hyrpersonal inne, säger Anna Fransson (S), ordförande i regionstyrelsen.

Snittlönen för en hyrsköterska ligger på mellan 28 000 och 35 000 kronor, och i vissa fall kan lönen gå upp till 50 000 kronor.

Region Kronobergs mål är att minska på hyrpersonalen – något som gäller såväl läkare som sjuksköterskor. Men statistiken från de senaste åren talar ett helt annat språk:

2013 betalade regionen två miljoner kronor för sjuksköterskor från bemanningsföretag. Två år senare, 2015, hade prislappen ökat till 12,8 miljoner.

– Att vi klarar oss helt utan hyrpersonal kommer inte att fungera. Men vi måste se till att det inte ökar i den taken som det gjort, konstaterar Anna Fransson.

Totalkostnaden är betydligt lägre än för hyrläkare (runt 200 miljoner kronor 2015), men utvecklingen pekar brant uppåt.

Hur ska Region Kronoberg kunna locka nya sjuksköterskor?

– Det handlar om att man ska kunna välja att jobba dag eller natt, istället för rotationstjänstgöring som vi har idag. Det handlar också om delade turer, som inte är ett modernt arbetsätt. Vi måste vara mer flexibla som arbetsgivare.

Vilka åtgärder kommer härnäst?

– Vi har gett uppdrag till verksamheten att hitta flexibla lösningar och vi bekostar utbildning för narkossjuksköterskor på betald arbetstid. Sedan gäller det också att ta vara på utbildning och kompetens hos nyanlända, och erbjuda validering och svenskundervisning till de som kan jobba.

FAKTA: bristen på sjuksköterskor i Region Kronoberg

  • Under 2015 slutade 15 specialistsjuksköterskor och 43 sjuksköterskor på Centrallasarettet i Växjö. På Ljungby lasarett slutade 3 specialistsjuksköterskor och 6 sjuksköterskor.

  • Vid årsskiftet 2015/2016 fanns det 39 vakanser som gällde specialistsjuksköterskor och sjuksköterskor i Region Kronoberg.

  • Just nu, i februari 2016, jobbar 17 hyrsjuksköterskor inom regionen, varav 5 i Ljungby och 12 i Växjö.

  • Regionens kostnader för en allmänsjuksköterska via bemanningsföretag är ca 475 kr/tim. En specialistsjuksköterska via bemanningsföretag kostar ca 600 kr/tim.

  • Under 2015 tillsvidareanställde Region Kronoberg 59 nyutexaminerade sjuksköterskor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista