Lars-Peter Hielle smakar den fem år gamla mackan medan Anna Blücher, livsmedelsbiolog vid Linnéuniversitetet ser på. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Lars-Peter Hielle smakar den fem år gamla mackan medan Anna Blücher, livsmedelsbiolog vid Linnéuniversitetet ser på. Foto: Sveriges Radio
Den 14 mars 2011 är mackans bäst-före-datum. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
2 av 2
Den 14 mars 2011 är mackans bäst-före-datum. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
#p4mackan

P4 Kronobergs reporter äter 5 år gammal macka

"Åh fy"
0:41 min

Den ser fräsch ut men är fem år gammal. P4 Kronobergs macka från 2011 äts i direktsändning av reporter Lars-Peter Hielle.

Kolla filmen när Lars-Peter äter den fem år gamla mackan!

- Hade man varit utsvulten och inte fått mat på flera veckor kanske man hade ätiti den, säger Anna Blücher, lektor i livsmedelsbiologi vid Linnéuniersitetet som avböjer att smaka.

Det gör däremot inte P4 Kronobergs reporter Lars-Peter Hielle som åkt med mackan hela vägen från radiostudion i Växjö till laboratoriet i Kalmar.

Han tänker smaka den fem år gamla trekantsmackan.

– Det smakar inte gott, åh, fy, är Lars-Peter Hielles spontana kommentar när han tuggat färdigt och svalt.

Och Anna Blücher är inte förvånad.

– Luktar det inte gott så smakar det sällan gott, konstaterar hon.

Du kan följa mackans öden och äventyr på sociala medier #p4mackan

Historien bakom mackan:

Den fem år gamla mackan är inköpt i Italien under sportlover 2011 av Per Brolléus son. Mackan åts aldrig upp utan har legat i familjen Brolléus kylskåp i fem år. Idag den 24 februari bestämde sig P4 Kronoberg för att undersöka hur fräsch mackan är, vad den innehåller och framförallt om den går att äta

I klippen nedan kan du höra mer om #p4mackan och dess äventyr!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".