Skatteverkets logotyp. Foto: Ladulåsgatan i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT.
Foto: Christine Olsson/TT
Växjö

Kommunens billiga p-platser kan bli skattepliktiga

0:40 min

70 kommunala tjänstemän och politiker i Växjö hyr p-plats för 275 kronor i månaden av arbetsgivaren Växjö kommun. Det är billigt jämfört med vad andra får betala för parkering. Men någon skatt för den eventuella löneförmånen har inte betalats.

I går onsdag berättade P4 Kronoberg att 70 kommunala tjänstemän, höga chefer och kommunalråd hyr en privat parkeringsplats under kommunhuset för bara 275 i månaden av kommunen.

Och frågan är om de inte borde skattat för sin attraktiva P-plats.

Att hyra en parkeringsplats av sin arbetsgivare till ett lägre pris än vad det kostar på marknaden är en löneförmån som ska beskattas. Det säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

– Då gäller det att arbetsgivaren har koll på det här och beräknar ett värde, säger Yngve Gripple och fortsätter:

– Arbetsgivaren ska redovisa det här varje månad i arbetsgivaredeklarationen och i kontrolluppgiften för den anställde också.

Så om det skulle vara en parkeringsförmån måste både arbetsgivaren och den som har parkeringen betala skatt?

– Ja, säger Yngve Gripple.

En motsvarande garageplats precis i närheten av kommunhuset kostar cirka 800 kronor i månaden och står man på gatan utanför kommunhuset får man betala 18 kronor i timmen.

På onsdagen konstaterade kommunalrådet Bo Frank (M) i ett pressmeddelande från kommunen att 275 kronor i månaden är under ett marknadsmässigt pris för en parkeringsplats i Växjö centrum, och att hyran bör höjas till en mer rimlig nivå. Men någon förmånsskatt har inte betalats, enligt de uppgifter P4 Kronoberg fått av kommunen. 

Vad kan konsekvenserna bli om man struntar i att betala skatt för en p-förmån?

– Ja, då har man inte redovisat riktigt och det är ju inte bra förstås och det kan ju komma en kontroll i efterhand när det här upptäcks, säger Yngve Gripple.

Per Sandberg, tillförordnad kommunchef i Växjö, tycker att det är bra att parkeringsavgifterna och löneförmånen kommit upp i ljuset. Nu avvaktar kommunen ett eventuellt besked om förmånsbeskattning från Skatteverket.

Varför har det gått så långt tid utan att ni har anmält det här till Skatteverket?

– I allt annat kommunen gör har detta inte varit det mest prioriterade området. Det har varit en väldigt låg avgift, så folk har inte haft någon anledning att tycka något om det. Det har missats, så nu ska vi titta på det här och se till att vi gör rätt för oss, och att det är korrekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista