Faktura
Region Kronoberg missar att betala ett par hundra fakturor varje månad, vilket kostar regionen omkring 150 000 kronor i räntor och avgifter varje år. Foto: Sveriges Radio
Kronoberg

Region Kronoberg missar hundratals fakturor i månaden

1:39 min

Region Kronoberg missar att betala ett par hundra fakturor i tid varje månad. Och förra året gick 35 obetalda fakturor så långt som till Kronofogden.

– Självklart ska vi betala alla fakturor i tid, och det är något vi fokuserar väldigt mycket på att det ska bli så. Det är inte bra att vi inte betalar fakturor i tid, säger Jens Karlsson som är ekonomidirektör. 

Så det är ett problem som du ser det idag?

– Ja, det tycker jag. Absolut.

Inköp av två mobiltelefoner hamnade i januari i år hos Kronofogden. Förra året var det totalt 35 fakturor som gick dit.

Enligt ekonomidirektör Jens Karlsson missar Region Kronoberg att betala ett par hundra fakturor i tid varje månad. Han räknar med att det kostar regionen omkring 150 000 kronor i dröjsmålsräntor och påminnelseavgifter varje år.

Att det blir så här beror bland annat på att vissa fakturor försvinner i postgången, och att de rutiner som Region Kronoberg tillämpar tar tid - två personer ska nämligen godkänna fakturan innan den betalas.

Ett annat problem är det 17 år gamla ekonomisystemet, men där är en lösning på gång.

Regionen är i startgroparna för att upphandla ett nytt ekonomisystem, som man räknar med finns på plats vid årsskiftet 2017-2018. Och Jens Karlsson säger att han förväntar sig att det ska göra det lättare att hålla koll på att fakturorna betalas i tid.

– Vi förväntar oss en bättre funktionalitet, att det blir lättare att ta ut rapporter, att det ska gå att se på ett enklare sätt var fakturorna befinner sig, att kunna påminna de som inte betalat fakturorna i tid och en säkrare hantering i hela processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista