Fritidshem.
Skolinspektionen kritiserar Växjö kommun för att inte göra något åt storleken på grupperna i fritidshemmen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Växjö

Skolinspektionen riktar kritik mot de stora fritidsgrupperna

Skolinspektionen kritiserar nu Växjö kommun för att ha för stora barngrupper i fritidshemsverksamheten i skolan. Myndigheten menar gruppernas storlek påverkar elevernas utbildning, då det i vissa grupper finns upp till 50 barn.

Växjö kommun får kritik för att ha för stora barngrupper i fritidshemsverksamheterna i skolan.

Skolinspektionen menar att gruppernas sammansättning och storlek påverkar förutsättningarna för elevernas utbildning, eftersom det i vissa grupper finns upp till 50 barn.

Tillsynen genomfördes under förra hösten och personal som Skolinspektionen intervjuat säger att verksamheten kommit att handla mer om barnpassning än pedagogisk verksamhet.

"Av intervjuer med rektorer som har ansvar för fritidshemmen framkommer att det enbart är antalet barn som önskar plats som styr storlek och sammansättning av elevgrupperna i fritidshemmen. Rektorerna ger exempel på grupper med upp emot 50 barn. De uppger att konsekvenserna är att kvaliteten på det pedagogiska arbetet i verksamheten påverkas negativt", skriver Skolinspektionen i beslutet.  

I flera verksamheter uppges brist på lokaler och personal begränsa möjligheterna att omorganisera och minska storleken på grupperna i fritidshemmen.

Kommunen har nu till slutet av maj på sig att redovisa vad man gör för att åtgärda bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".