Emma Stenius, brandman
1 av 2
Emma Stenius tror på ett projekt där Värends räddningstjänst involverar och möter undgomar i sitt arbete. Foto: Lars-Peter Hielle
Bilbrand
2 av 2
Under natten till torsdagen sattes en skåpbild i brand på Araby. Foto: Lars-Peter Hielle
Kronoberg

"Handlar om att få med ungdomarna i det vi gör"

0:49 min

Räddningstjänsten Syd har lyckats minska hot och våld mot sin personal, bland annat genom att låta tonåringar hänga med brandmännen ut och släcka bränder. Ett drömprojekt för Värends räddningstjänst.

Precis som i Malmö händer det att räddningstjänsten i Kronobergs län attackeras. På Araby i Växjö, där det brann så sent som i natt, möttes polisen och räddningstjänsten av nyårsraketer som sköts mot dem och stenkastning, när de rykte ut efter en brand i en container på annandagen förra året.

Brandmannen Emma Stenius var själv var med då och säger att ett ungdomsprojekt av den typ som drivs i Malmö skulle vara en dröm.

– Det tror jag absolut i framtiden. Om jag får drömma lite om var vi ska komma, så tror jag absolut att det handlar om att få med ungdomarna i det vi gör. Att träffa dem och sprida positiva budskap, säger hon.

Vad är det som gör att man ger sig på er?

– Jag tror mycket handlar om rädsla. Att man inte vet vilka det är som kommer när det brinner. Vi kommer med stora röda bilar, och det är skrämmande för någon som inte vet vad räddningstjänsten är för något, säger Emma Stenius.         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista