Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Kronoberg

Insektsmackan är här för att stanna

Publicerat torsdag 25 februari 2016 kl 10.39
"Det blir lite äckelkänslor"
(1:03 min)
Paul Svensson och Johan Sörberg tillagar insekter. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Paul Svensson och Johan Sörberg tillagar insekter. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Skolbarnen får testa först. Kändisbagaren Johan Sörberg från tv:s Hela Sverige Bakar tror att mat med insekter kommer att explodera inom kort. På en turné i landets skolor bjuder han på smakprov.

– Hade vi testat det här på bara vuxna hade det blivit äckelkänslor. Barn vågar lite mer, de vågar prova, säger bagaren Johan Sörberg till P4 Kronoberg.

Tillsammans med tv-kocken Paul Svensson har han skapat en måltid av insekter som de åker runt till landets skolor och bjuder barnen på.

Till exempel en futuristisk insekts-smörgås av gräshoppsbröd, gran, äpple, rökt rödbeta - och kanderade larver som pålägg.

När kommer insektsmaten att finnas på vår restaurangmeny?

- Väldigt snart. I Sverige är inte insekter klassificerade som livsmedel. Men så fort det blir godkänt så kommer det att explodera, säger Johan Sörberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".