Paul Svensson och Johan Sörberg tillagar insekter. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Paul Svensson och Johan Sörberg tillagar insekter. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
P4 Kronoberg

Insektsmackan är här för att stanna

1:03 min

Skolbarnen får testa först. Kändisbagaren Johan Sörberg från tv:s Hela Sverige Bakar tror att mat med insekter kommer att explodera inom kort. På en turné i landets skolor bjuder han på smakprov.

– Hade vi testat det här på bara vuxna hade det blivit äckelkänslor. Barn vågar lite mer, de vågar prova, säger bagaren Johan Sörberg till P4 Kronoberg.

Tillsammans med tv-kocken Paul Svensson har han skapat en måltid av insekter som de åker runt till landets skolor och bjuder barnen på.

Till exempel en futuristisk insekts-smörgås av gräshoppsbröd, gran, äpple, rökt rödbeta - och kanderade larver som pålägg.

När kommer insektsmaten att finnas på vår restaurangmeny?

- Väldigt snart. I Sverige är inte insekter klassificerade som livsmedel. Men så fort det blir godkänt så kommer det att explodera, säger Johan Sörberg.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista