Hanna Karlsson och Pontus Assarsson
1 av 2
Hanna Karlsson och Pontus Assarsson på PM & Vänner firade restuarangens första stjärna i Michelinguiden på onsdagen. Foto: Calle Berglund
Per Bengtsson framför ett hus.
2 av 2
Per Bengtsson, kreativ ledare för PM & Vänner. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Växjö

Stjärnrestaurangen PM & Vänner firade hela natten

1:47 min

PM & Vänner i Växjö fick sin första stjärna i Guide Michelin, när den nordiska upplagen av guiden presenterades på onsdagen. Senare under kvällen firade all personal på restaurangen natten lång. 

– Det känns fantastiskt, jag är överlycklig och så glad för hela teamets skull, det är så många som har jobbat så hårt för detta, säger Per Bengtsson, kreativ ledare och gastronomiskt ansvarig på PM & Vänner.

– Jag vill gratulera PM:s unika team som jobbat så hårt för detta i så många år, vårt underbara landskap Småland och alla våra härliga kollegor runt om i Norden som också fick stjärnor. Det är också extra roligt för alla våra hotellgäster, såväl nationella som internationella då detta verkligen understryker oss som en gastronomisk destination.

Hanna Karlsson jobbar som kallskänka på PM och ringde direkt upp sina föräldrar när restaurangens första stjärna var klar.

– Jag skrev rakt och sa "vi har fått en stjärna, det är helt otroligt!" Vi har kämpat jättelänge för det här och alla är det sånt fantastisk team här.

Kökschefen Pontus Assarsson berättar att han och kollegorna följde en livestream direkt från Köpenhamn där stjärnan överlämnades.

– Det är fantastiskt och jag är väldigt stolt över alla mina kollegor.

Varför har det gått såhär bra?

– Vi har haft ett starkt lag i alla år. Hela bygget är involverat och alla har gjort detta, det är inte bara köket och restaurangen.

På onsdagskvällen fortsatte jobbet som vanligt, men sedan började firandet på taket ovanför restaurangen och hotellet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista