Christian Blomkvist, biträdande smittskyddsläkare i Region Kronoberg
Christian Blomkvist, biträdande smittskyddsläkare i Region Kronoberg. Foto: Roger Bergvik / Sveriges Radio.
Kronoberg

Kulmen nådd för årets influensa

1:26 min

Antalet influensafall i länet är just nu på rekordnivå för den här vintern. Men nu väntas en avmattning av antalet fall inom någon eller några veckor.

– Vi har ju haft ganska mycket influensa de sista veckorna. Om vi tittar på de patienter som vi tagit prov på och som varit positiva, och om vi tittar på de nationella siffrorna, så borde det var kulmen nu, denna eller den närmaste veckan, säger Christian Blomkvist, biträdande smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Den här vinterns influensa skiljer sig en del från förra årets.

– Förra året såg vi mest att det var äldre som blev sjuka. I år har det varit mer spritt i åldrarna, även medelålders patienter har varit sjuka.

Och influensan har gjort vissa patienter allvarligt sjuka.

– Intensivvården har tidvis varit ganska hårt belastad med influensapatienter. Flera patienter har behövt respiratorvård och andra har behövt andra former av andningsunderstöd, säger Christian Blomkvist.

Influensa är en infektion som orsakas av virus. Den som drabbas av influensa får ofta plötsligt hög feber, huvud- och muskelvärk, halsont och hosta.

Viruset kommer till Sverige varje år och är vanligast under vinterhalvåret. Det har en förmåga att förändra sig och kan därför orsaka stora epidemier vissa år.

Men årets influensa har sannolikt nått kulmen nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista