Kvarteret Lågan
Kvarteret Lågan i Växjö ska byggas i två etapper. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Växjö

Försenat bostadsprojekt på gång efter sommaren

"Vi provar med bostadsrätter i stället"
1:16 min

Ett antal bostadsprojekt är på gång att byggas i centrala Växjö. Men alla går inte som på räls. 

Ett av projekten som blivit fördröjt är kvarteret Lågan mitt emot Lineborgsplan. De första byggplanerna var för stora, så nu ska det byggas i två etapper i stället.

– Det vi ser nu är att vi kommer att bygga i två etapper istället för att bygga allt i en enda etapp, säger fastighetsägaren Christian Fredriksson.

Tanken är att det ska bli 155 lägenheter och om det inte blir ytterligare förseningar så ska bygget komma igång efter sommaren och den första etappen vara klar julen 2017.

Bygget påbörjats under förutsättning att 70 procent av bostadsrätterna blir sålda.

Flera andra byggprojekt är också igång i centrala Växjö. Det byggs på stationsområdet, på Kungsvägen, mitt emot simhallen och fortsätter byggas på Vallen vid Söderleden, för att nämna några platser.

Prognosen är att man de närmaste åren kommer att bygga fler bostäder än de 500 om året som är den normala byggtakten. De flesta av bostäderna är bostadsrätter.

Christian Fredriksson säger att den ursprungliga planen för Kvarteret Lågan var hyresrätter men att man kom fram till att de ekonomiska förutsättningarna saknades:

– Vi fick helt enkelt inte ihop kalkylen för att bygga det hus vi ville, och då sa vi att vi provar med bostadsrätter istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".