Ljungby

SOS Alarm hittade inte brandplatsen utanför Agunnaryd

1:00 min

Vid dödsbranden i Tämmesboda utanför Agunnaryd för lite mer än en månad sedan, tog det hela sex minuter för SOS Alarm att larma ut brandkåren. SOS-operatören hittade inte platsen, och räddningstjänsten i Ljungby kritiserar händelsen.

Personen som ringde 112 uppgav att det handlade om Ljungby kommun, om Agunnaryd och försökte också beskriva var Tämmesboda ligger.

Men trots att han bokstaverade, tog det alldeles för lång tid.

SOS-operatören, som satt i Örebro, hade inte hört talas om Ljungby kommun och hade svårt att hitta.

Räddningsledare Marcus Walldén vid Räddningstjänsten i Ljungby hörde själv delar av samtalet och tycker att uppringaren var tydlig:

– Hade han pratat med en SOS-operatör i Växjö hade det inte varit något problem, säger han.

Men nu tog det över sex minuter innan larmet hamnade hos Räddningstjänsten.

Det är helt oacceptabelt, anser Marcus Walldén, som i egenskap av räddningsledare vid släckningsarbetet nu har skickat en anmälan till SOS Alarm, som ska ge en förklaring till varför det kunde gå så illa.

Det officiella svaret från SOS Alarm är inte klart ännu. Men Gunnar Bergström, som är ansvarig för 112-systemet, medger att det har begåtts ett allvarligt fel:

– Så här får det inte fungera, säger han.

Strax före jul ändrades larmsystemet inom SOS Alarm till ett nationellt system, där alla telefonsamtal automatiskt kopplas om till första lediga SOS-operatör, om svar på den närmaste larmcentralen dröjer mer än fem sekunder.

– I det här fallet hamnade samtalet i Örebro, och det var olyckligt, konstaterar Gunnar Bergström.

Dödsbranden inträffade på årets hittills kallaste dag. Det var minus 23 grader på söndagskvällen den 17 januari. I det gamla huset, som varken hade el eller vatten, bodde en ensam äldre man. Hans enda uppvärmning var vedspisen i köket.

Kanske orsakades branden av en spricka i skorstenen, eller så kan det ha handlat om glöd som hamnat på golvet i köket och tagit eld. Det är de teorier som framförs i brandutredningen.

Mannen hittades senare avliden i resterna av det nedbrunna huset.

– Hans liv hade inte gått att rädda även om larmtiden hade varit kortare. Mannen var troligen död redan när larmet kom till SOS Alarm, säger Marcus Walldén. 

Men det hade kunnat röra sig om en trafikolycka, ett akut sjukdomsfall eller någon annan typ av händelse, där varje minut är viktig för att ha möjlighet att rädda liv.

– Det är därför jag har anmält den långa svarstiden, förklarar han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista