Polisbil i Lenhovda
En man sköts under ett polisingripande i Lenhovda på måndagsmorgonen. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges radio
Lenhovda

Åklagare: poliserna sköt i nödvärn

0:58 min

Chefsåklagaren vid Särskilda åklagarkammaren, som utreder polismål, lägger ned förundersökningen mot de två poliser som sköt en man i Lenhovda 15 februari. Han anser att poliserna befann sig i en nödvärnssituation vid ingripandet.

De två poliser som i mitten av februari sköt en knivbeväpnad man utanför en fastighet i Lenhovda, befann sig i en nödvärnssituation och begick inte något tjänstefel.

Det anser Jan Pernvi, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, som utrett händelsen, och förundersökningen mot de båda poliserna har nu lagts ner.

– Skälet är att det inte längre finns någon anledning att misstänka att brott är begånget. Min uppfattning är att de har handlat korrekt, säger Jan Pernvi.

Poliserna kallades till platsen med anledning av en anmäld misshandel.

Väl där möttes de av den knivbeväpnade mannen som vägrade lägga ifrån sig kniven och lägga sig ner. Och det var då han sköts i ena låret av polisen.

– Mannen uppgav att han hade tagit livet av sin hustru och de hade som tjänsteuppgift att se till att eventuellt undsätta henne. Mannen stod då i vägen för dem och var beväpnad med en blodig kniv som han viftade med mot polismännen, samtidigt som han rörde sig mot dem. Min bedömning är att de befunnit sig i en nödvärnssituation och att det inte var uppenbart oförsvarligt att använda verkanseld mot honom, förklarar Jan Pernvi.

Det visade sig senare att ingen misshandel hade skett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista